Amerika stort niet in de financiële afgrond

Het grote gevaar is afgewend. Amerika stort niet in de financiële afgrond. Vannacht stemde het Huis van Afgvaardigden in ruime meerderheid (257 - 167) voor een pakket maatregelen dat er voor zorgt dat sterke verhoging van inkomstenbelasting  niet door gaat. Alleen inkomens van boven de $450.000 gaan meer belasting betalen. Ook hoeft president Obama niet meteen scherp te bezuinigen. De stemming is een  overwinning voor de president. Hij profiteerde van de verdeeldheid onder de Republikeinen. Voor veel Republikeinen is het pijnlijk dat belastingen omhoog gaan. Ze verzetten zich al tientallen jaren tegen elke verhoging. Moeilijk verdedigbaar is voor hen ook dat er geen harde afspraken zijn om de uitgaven van de Amerikaanse overheid en de hoogte van sociale uitkeringen te verlagen. De Republikeinen  die vóór stemden doen dit veelal  tegen hun zin. Maar ze willen er ook niet schuld van krijgen dat ze door politieke obstructie het land economisch in de afgrond (the fiscal cliff) duwen. Voor president Obama is het van belang dat hij heeft voorkomen dat Amerikanen met lage inkomens er financieel op achteruit gaan. En hij zal het prettig vinden dat het gelukt is een aantal Republikeinen mee te krijgen. Maar morgen  is er weer het gewone politieke leven van Washington waarin Democraten  en Republikeinen  als kemphanen tegenover elkaar staan. Nu begint het harde gevecht over 100-den miljarden dollars bezuinigingen.          

Bron(nen):   WSJ  WashPost  CNN  

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. Vogelbeest

    Mooi. De beurskoersen zijn in 2012 wereldwijd sterk gestegen, de euro blijkt alles te doorstaan, de fiscal cliff gaat niet door.

    Als de media nu zo vriendelijk willen zijn om te stoppen met de stroom slecht nieuws (en al die “leuke” plaatjes waarop je kunt zien hoe slecht het gaat) gaan consumenten weer consumeren en dan is de crisis zó afgelopen.

Reacties niet toegestaan