Geheime Russische elite-eenheid is al jaren bezig met destabiliseren Europa

Het klinkt als een niet al te originele spionagefilm, maar dat is het niet: er is al jaren een ultrageheime Russische eenheid actief die Europa moet destabiliseren. Daarover schrijft The New York Times.

Inlichtingendiensten van vier westerse landen stellen dat de mislukte aanslag op de Russische oud-spion Sergei Skripal in Salisbury een actie was van Eenheid 29155. De groep zou al zeker tien jaar actief zijn, maar pas onlangs zijn ontdekt.

Het past, zo schrijft de Volkskrant op basis van het stuk in The New York Times, bij de 'hybride oorlogsvoering' van president Poetin. Hij gebruikt hacks, desinformatie, propaganda plus openlijke militaire actie om Europese landen te beïnvloeden.

Eenheid 29155 zou verder verantwoordelijk zijn voor een couppoging in 2016 tegen de regering van Montenegro. Ook zou de groep in 2015 gepoogd hebben om de Bulgaarse wapenhandelaar Emilian Gebrev te vergiftigen en een campagne hebben opgezet om de situatie in Moldavië te destabiliseren. Mogelijk zijn er nog tientallen andere acties die de geheime groep heeft uitgevoerd.

Eenheid 29155 maakt deel uit van de militaire inlichtingendienst GROe, maar de activiteiten en operaties zijn zo geheim dat andere leden van de GROe niet van hun bestaan op de hoogte zijn.