Alles wat je moet weten over de Turkse inval in Syrië

Turkije is Syrië binnen gevallen. Bij de bombardementen zijn al zeker vijf mensen om het leven gekomen en 25 gewond geraakt. De inval was te verwachten, maar hoe zit het nu precies? En wat zijn de gevolgen?

Wat eraan vooraf ging
De inval zat er al een tijdje aan te komen. Doordat president Trump de Amerikaanse militairen weg heeft gehaald uit het noorden van Syrië kon het ineens heel snel gaan. Met behulp van Arabische milities trok het Turkse leger Noordoost-Syrië binnen. Het gaat om Syrisch grondgebied dat in handen is van de Koerden, verenigd in de SDF (de Syrische Democratische Strijdkrachten).

Waarom Erdogan dit doet
Erdogan zegt een veilig gebied te willen creëren waar Syrische vluchtelingen die nu nog in Turkije zitten naar toe kunnen gaan. Maar belangrijker: De aanval is gericht tegen ’terroristen' van de PKK/YPG en IS in Noord-Syrië. “We willen voorkomen dat er een terreur-corridor ontstaat langs onze zuidelijke grens,” klink het. De Syrische YPG maakt deel uit van de SDF en heeft volgens Erdogan nauwe banden met de terroristische PKK.

Welke rol de VS heeft
De Amerikanen beschermden met hun aanwezigheid in het grensgebied de SDF met wie ze jarenlang tegen IS vochten. Doordat de VS en Turkije NAVO-partners zijn, kon Erdogan de Koerden niet aanvallen. Trump besloot de Amerikaanse troepen terug te trekken ("Het is tijd dat Amerika stopt met lokale stammenoorlogen”). Twee dagen later trokken Turkse militairen de grens over.

Wat de gevolgen zijn
Die ene beslissing van Trump kan grote gevolgen hebben. De Koerden zijn furieus en voelen zich in de steek gelaten. Ze hebben al aangekondigd de strijd aan te gaan. Daarmee is de relatieve rust in de regio verdwenen. Bovendien verzwakt de Koerdische aandacht voor IS en voor de nog gevangen zittende IS-strijders. Als die weten te ontsnappen en zich weer aansluiten bij de nog actieve terreurcellen kan het geweld weer verder oplaaien.

Bron(nen):   AD