Het kan (en wordt) nog rechtser in Israël

Benjamin Netanyahu leek op weg naar een gemakkelijke overwinning bij de verkiezingen op 22 januari. Maar hij loopt averij op ter rechterzijde. Naftali Bennett van de Joods Thuis-partij gelooft dat de Joden een godgegeven recht hebben op alle bezette gebieden van 1967, ook de Gazastrook  Hij moet weinig hebben van onderhandelingen met de Palestijnen en hij voert een effectieve campagne. Hij schiet zo effectief onder de duiven van Nethanyahu dat deze wegglijdt in de peilingen en een ruk naar rechts onderneemt om het gevaar te keren. Maar het gevaar zit niet alleen in de opvattingen van Benett, maar ook in diens persoon en mogelijkheden. Die mogelijkheden bestaan uit een zeer groot persoonlijk vermogen door de verkoop van een tech starup. Benett - kind van Amerikaanse ouders - heeft extremne standpunten en zijn kandidatenlijst wordt door tegenstanders de lijst der gekkengenoemd, maar zijn standpunten, die volgens hem Bijbelse grondvesten hebben, sluiten goed aan bij de toenemende indentificatie, ook van jongere Israëliërs, met het jodendom en de eigenheid van dat jodendom. Zoals het er in de peilingen nu voorstaat zal Netanyahu de grootste worden, maar toch een kwart van zijn zetels verliezen. De partij van Benett zal als nieuwkomer verrassend hoog kunnen eindigen. Als derde, of misschien wel twee partij van het land. Naast of voor de Arbeiderspartij. Na 22 januari komt een vrede in het Midden-Oosten dus niet dichterbij. Integendeel.

Bron(nen):   Observer      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jannie Ooms

  Fanatieke joden… ik griezel ervan. Overigens net zoals fanatieke moslims, hindoes en christenen me angst aanjagen. Alles wat ze in de naam van hun God ondernemen, ontaardt in geweld tegen hen die er anders over denken dan zij.

 2. winston citroen

  waarde gerard driehuis, het waren de rechtse premiers begin en sharon die vredes hebben bereikt en poogden te bereiken. de ontruiming en weggave van de gazastrook door sharon leidde tot een onophoudelijke regen van islamistische raketten, op israelische burgers vanuit diezelfde gazastrook.

  in die zin heeft u gelijk, en komt een vrede op 22 januari dus niet dichterbij.

 3. Dirk Jongejan

  De uitlatingen van de leiders van de Israel omringende landen zijn zodanig extreem dat ik me kan voorstellen dat er een, wat u noemt, verrechtsing plaatsvindt.

  Je zal maar maandelijks met oproepen van je buurman Morsi worden geconfronteerd waarin hij oproept tot de vernietiging van de staat Israel en van alle Joden of het stichten van een wereld-kalifaat met als hoofdstad Jerusalem en de menigte oproept met miljoenen naar Jerusalem te trekken. Ondertussen wordt in Libanon het zuiden volgezet met raketten en wordt Syrie overgenomen door moslimfundamentalisten. Ik kan me voorstellen dat je het dan als Israelier wel handig vindt dat je land dan breder is dan 15 km…..

 4. Objectief

  democratie speelt domme mensen onder invloed van propaganda in de kaart, angst is de vijand van de gehele mensheid

Reacties niet toegestaan