Maffiabaas: ´ik hielp de lachende paus omleggen´

De oude Colombo-gangster Anthony Raimondi zegt dat hij in 1978 naar Italië ging met een team van huurmoordenaars die John Paul I hebben vermoord. De paus had na 33 dagen al de faam van ´lachende paus´ verworven. Maar zijn pontificaat eindigde buitengewoon snel. Rond zijn dood deden vrijwel onmiddellijk verhalen de ronde, geïnspireerd door de leugens van het Vaticaan. Die wilde verbergen dat de dode paus was gevonden door zijn huishoudster. Want wat doet een non in de slaapkamer van de paus. Vervolgens weigerde het Vaticaan een autopsie en daarmee waren de ingrediënten voor complottheorieën voldoende voorhanden.

En nu is er dus de maffia-capo die in een boek beweert de paus met cyanide te hebben vermoord.

Raimondi, neef van de legendarische peetvader Lucky Luciano, beweert dat hij op 28-jarige leeftijd was geworven voor de moord door zijn neef kardinaal Paul Marcinkus, een louche figuut die de bank van het Vaticaan leidde. Raimondi's taak was om de hand te zijn terwijl Marcinkus John Paul bedwelmde door valium te mengen door zijn avand- thee.

"Ik stond in de gang buiten de pauselijke vertrekken toen de thee werd geserveerd," schrijft hij. 'Ik heb in mijn tijd veel slechte dingen gedaan, maar ik wilde er niet in de kamer zijn als ze de paus doodden. Ik wist dat dat me een enkeltje naar de hel zou opleveren. '

In plaats daarvan stond hij buiten de kamer terwijl zijn neef een dosis cyanide klaar maakte, beweert hij. "Hij mat het in de druppelaar, stopte de druppelaar in de mond van de paus en kneep erin", schrijft Raimondi. "Toen het klaar was, sloot hij de deur achter zich en liep weg."

Ze richtten zich op de paus omdat deze had gedreigd een enorme fraude door onder meer kardinaal Marcinkus te ontmaskeren.

Vaticaan-kenner David Yallop noemde in 1984 Marcinkus ook als brein achter de moord op de paus. Marcinkus werd in The Godfather III gespeeld door Rutger Hauer.

Het Vaticaan zal de beweringen doodzwijgen of tegenspreken. Toch jammer dat er toen is afgezien van autopsie.