Biografie Opstelten: Halbe Zijlstra wilde hem al eerder laten aftreden

Na de beruchte bonnetjesaffaire moest toenmalig minister van Veiligheid en Justitie, Ivo Opstelten, aftreden. Halbe Zijlstra, destijds fractieleider van de VVD, wilde hem echter al een half jaar eerder weg hebben.

Dat blijkt uit de biografie Opstelten. Een leven in het openbaar bestuur, die vandaag verschijnt. De Volkskrant schrijft: Zijlstra wilde niet zelf het vertrouwen in de eigen bewindsman opzeggen en moedigde Henri Kruithof, indertijd hoofd voorlichting van de fractie en een vertrouweling van Opstelten, aan ‘een eervolle aftocht’ te adviseren.

Dat was in de herfst van 2014, maar Opstelten pakt de hint niet op en peinst niet over opstappen. De oud-minister zegt daar nu over: "Ik heb geen signalen opgepikt dat dit eigenlijk uit de fractie kwam." Pas nu, door de reconstructie van schrijver van de biografie Ron Meerhof, wordt hem duidelijk wat de intenties van Zijlstra waren. "Dat vond ik scherp om te lezen," zegt hij in een interview dat zaterdag verschijnt in Volkskrant Magazine.

Uiteindelijk treedt Opstelten pas in maart 2015 af als gevolg van de bonnetjesaffaire, waarover hij, zo geeft hij nu toe, gelogen heeft.

Bron(nen):   De Volkskrant