Op de universiteit van Hamas kun je Hebreeuws studeren

Je zou het niet meteen verwachten in een regio waar haat de norm is. Op de staatsuniversiteit van Gaza-stad kun je een graad halen in Hebreeuws. 19 studenten hebben zich inmiddels opgegeven. Maar het is niet om de culturele banden te bevorderen tussen het Palestijnse Gaza en Israel. Integendeel: ‘het is om ze zorgen dat we de taal spreken van de vijand,’ zegt Somayia Nakhala van het ministerie van onderwijs.

Het initiatief staat niet op zichzelf. Op 19 lagere scholen kunnen leerlingen al Hebreeuws kiezen als bijbak. De universiteit moet leraren opleveren om op meer scholen Hebreeuws te gaan geven.

Gaza is in alle opzichte van Israel afhankelijk. Van 1967 tot 2005 was Israel de bezettingsmacht, maar ook sindien maakt Israel in veel opzichte de dienst uit. Vrijwel alle in- en uitvoer heeft de toestemming van de vijand nodig. Patienten die niet in Gaza kunnen worden behandeld moeten op Israelisch grondgebied naar betere ziekenhuizen. En zo zijn er voortdurende contactmomenten tussen de onderdrukkers en de onderdrukten.

En tot 2 maal toe is Israel sinds Gaza in theorie zelfstandig is het gebied gewapenderhand binnen gegaan.

Allemaal redenen voor de Palestijnen om de taal van de Israeliers te leren kennen

Bron(nen):   AP      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 • PaulusJ

  “En zo zijn er voortdurende contactmomenten tussen de onderdrukkers en de onderdrukten.”

  Ja Gazanen zijn zielig en worden onderdrukt. Niet door Hamas natuurlijk. Dat de grens met Egypte al weer tijden open is? ach detail. En dat ze de hoogste levensverwachting en de hoogste economische groei (+13%) van alle Arabische landen hebben is natuurlijk gewoon toeval. Nee het zijn onderdrukten. Zielig. Slachtoffer. van die erge Joden weet je wel.

  • http://www.facebook.com/people/Likoed-Nederland/100001518248333 Likoed Nederland

   Ja, hoe je iemand kunt ‘onderdrukken’ terwijl je niet aanwezig bent, is een behoorlijk raadsel.

   • Heldoppantoffels

    Hahahaha met zo’n naam is tenminste onmiddellijk duidelijk dat je niet objectief bent.
    Zal ik je raadsel even oplossen? blijkbaar mis jij het even met je gekleurde mening….. Gaza is afgesloten door Israël…oh ja en die ‘open’ grens met egypte stelt niet zoveel voor.

    • http://www.facebook.com/people/Likoed-Nederland/100001518248333 Likoed Nederland

     En de grens gaat open als Hamas voldoet aan de eisen van VN, zoals het erkennen van de eerder gesloten gesloten vredesakkoorden.
     Maar nu is Hamas in zelfverklaarde oorlog met Israel.

     • Heldoppantoffels

      Zoals ik het zie maken de joden zich zelf zoals gebruikelijk ongeliefd. De behandeling van palestijnen is in mijn beleving zwaar onder de maat.

      Verder zou ik zeggen, je oogst wat je zaait….

     • http://www.facebook.com/people/Likoed-Nederland/100001518248333 Likoed Nederland

      Heeft u niet door dat het probleem het islamofascisme is, bijvoorbeeld: http://likud.nl/2012/12/arabische-lente-pas-echt-als-de-joden-vernietigd-zijn/

  • Heldoppantoffels

   Als je niets hebt dan behaal je al snel een behoorlijke groei in percentage, jammer dat dit alleen geen ruk zegt over de welvaart in een land.
   Zelf toevallig een jood Paulus? Zo kom je namelijk wel over

 • http://www.facebook.com/aldonsa.eliarroyo Aldonsa Elí Arroyo

  ‘bijbak’, ‘in alle opzichte’, ‘Israel’ en ‘Patienten’ zonder trema, ‘tot 2 maal toe’ niet uitgeschreven, ‘binnen gegaan’ met spatie en het artikel afsluiten zonder punt.

  Jammer dit.