Trump beweert dat zijn dochter 14 miljoen banen heeft gecreëerd. Dat kan helemaal niet

Donald Trump beweert dat zijn dochter Ivanka eigenhandig 14 miljoen banen heeft gecreëerd. Een aperte leugen: sinds 2016 zijn er slechts 5,6 miljoen banen bij gekomen in de VS. En die zijn niet te danken aan Ivanka.

De president deed de bizarre uitspraak dinsdag tijdens een speech bij de Economic Club of New York. Op een belachelijke manier vertelde hij over een gesprek dat hij met zijn dochter had. "Ik zei 'Ivanka, kunnen we het alsjeblieft over iets anders hebben," begint Trump. "Maar zij zei: "Nee pa, ik was vandaag bij Walmart, zij nemen een miljoen nieuwe mensen aan....' Ze is...ze wil dat de mensen geweldige levens hebben en toen ze hier 2,5 jaar geleden mee begon was haar doel 500.000 banen. Ze heeft er nu 14 miljoen gecreëerd," aldus de trotse president.

En mocht je denken dat hij per ongeluk wat in de war is over de juiste cijfers, even later doet hij er nog een schepje bovenop: het gaat om '14 miljoen banen en dat worden er nog meer', klinkt het.

Volgens de meest recente cijfers zijn er 5,6 miljoen banen bij gekomen sinds Trump president is. Dat is niet slecht, al deed Obama het beter in zijn tijd. Punt is dat je die prestatie onmogelijk kunt toeschrijven aan Ivanka. Ze zat de afgelopen drie jaar enkel in een commissie die als doel heeft om trainingskansen voor werknemers te verbeteren. Een training is niet hetzelfde als een baan.

Zelfs voor Trumps standaarden is dit een behoorlijke leugen.