Ooggetuigeverslag: Iran hangt in het openbaar twee mannen op

Vlak voor zonsopgang zijn zondag in een park in Teheran twee mannen opgehangen. In The New York Times beschrijft de Nederlandse journalist Thomas Erdbrink hoe een angstaanjagende stilte de lucht vult en een menigte van ongeveer 300 mensen zich verzamelt en hoe de in het zwart geklede beulen de afstandsbediening controleren waarmee ze de mannen zullen ophangen. De twee Iraniërs van begin twintig werden veroordeeld voor het neersteken van een man en het stelen van zijn tas met daarin zo’n 15 euro. Hoewel in Iran ieder jaar honderden veroordeelden worden opgehangen, komt een openbare opknoping in een park in Teheran niet vaak voor, schrijft Erdbrink. De meeste executies gebeuren in gevangenissen. De executie van gisteren moet dienen als voorbeeld. Hij maakt deel uit van een keihard offensief van de Iraanse autoriteiten tegen de toename van criminaliteit. De afgelopen weken zijn het aantal openbare executies opgevoerd, en in een aantal grote steden heeft de politie ‘criminelen en hooligans’ opgepakt. Politiefunctionarissen geven de overheid de schuld van het slechte economische beleid, dat in hun ogen heeft geleid tot een stijging van de werkloosheid en inflatie, en dus ook voor een toename van criminaliteit. Internationale economische sancties hebben de problemen verergerd, zeggen Iraniërs. Het veroorzaakt volgens hen een grote kloof tussen rijk en arm in Iran.

Bron(nen):   The New York Times      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Gepke de Leef

  Ach in Nederland sterven jaarlijks honderden mensen in GGz en justitie isoleercellen door een tekort aan voedsel en vocht, Zullen we dat dan maar de stiekeme doodstraf noemen!

  • RhodBerth

   Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!!! BRRRoooooooeeeem!

   (in antwoord op Gepke de Leef)
  • Jannie Ooms

   Nou Gepke, dit is wel heel groot nieuws. Dat jij dat weet, joh. Kun je ons misschien wat onderbouwing geven? Want als wat jij zegt waar is, nou, dan is het wereldnieuws en komt het vast in alle kranten.

   (in antwoord op Gepke de Leef)
 2. CNhenk

  In 2005 3 maanden geleefd in Tehran. Een van de mooiste landen ter aarde. Onbedroven door de internationale consumptie maatschappij, vrij sociaal in alle klassen, gematigd islamitisch en veilig. Een prachig land. Goed dat men het zuiver probeert te houden.

  • Pietje_Precies

   ik zou zeggen, pak je spullen en ga terug……

   (in antwoord op CNhenk)
  • Jannie Ooms

   Henk, laat je baard een halve meter groeien, doe een witte jurk aan en emigreer fijn naar het land waaruit zoveel mensen juist proberen te ontsnappen. Als je wilt, wil ik je wel helpen pakken…

   (in antwoord op CNhenk)

Reacties niet toegestaan