Engeland komt met referendum over Europa, maar niet nu

David Cameron heeft vanochtend aangekondigd dat hij een referendum wil in zijn land over in of uit de EU. Maar niet nu. Hij wil de komende jaren gebruiken om de EU te verbeteren en dan in 2017 zijn volk de keus aanbieden tussen weggaan of blijven. De komende jaren wil Cameron gaan werken aan een beter Europees verdrag, met meer flexibiliteit en minder onnodige regels. Hij denkt dat hij daarvoor een meerderheid onder de EU landen zal vinden. Dat moet leiden tot een nieuw verdrag dat wordt voorgelegd aan het Britse volk. Zelf wil Cameron in de EU blijven, mits er een verdragswijziging komt die bevoegdheden teruggeeft aan Engeland. Het referendum kent een simpele keus: blijven we erin, of gaan we er uit.

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. besserwessie

  De druk om de uit de hand gelopen EU terug te schroeven naar een EEG is groeiende.
  Van een centralistische ondemocratische kolos naar decentraal bestuur met economische samenwerking. Elk land verantwoordelijk voor zijn eigen begroting en finanaciele (wan)beheer.

  • Erwin Kwakkel

   ‘Elk land verantwoordelijk voor zijn eigen begroting en finanaciele (wan)beheer’

   Met onze open en internationaal georiënteerde economie zou dat toch heel slecht uitkomen. Zonder een Brussels begrotingsbeleid waren behalve Griekenland ook landen als Spanje, Italië, Portugal, België en Ierland al lang failliet geweest. Voor een open economie zou dat echt de doodsteek zijn geweest.

   (in antwoord op besserwessie)
   • grasspriet

    Ieder westers land is al jaren failliet, zo lang er echter niemand over praat doen we net alsof we gek zijn met elkaar. Of we laten een munt drukken van 1 biljoen zoals Amerika en dan gaan we weer onze merry way en is er niets meer aan de hand.

    Landen zouden er goed aan doen meer zelfvoorzienend te worden. Dan zijn ze de buitenwacht niet nodig en kunnen ze handelen naar de wil van hun burgers. In plaats van een stel dictatoriale burocraten in verweggiestan aan de touwtjes te laten trekken.

    Die hele flauwekul dat we het buitenland nodig zijn is enkel om ons bang te houden dat we ons vooral moeten aanpassen aan de wensen van een handjevol mensen ‘die het allemaal het beste weten’. En laat nou net dat handjevol er beter van worden.

    Maar totdat dát feit doordringt bij het grote gros zijn zal er nog veel tijd verstrijken.

    (in antwoord op Erwin Kwakkel)
    • Erwin Kwakkel

     Nederland heeft het buitenland altijd nodig gehad, anders hadden we nooit een gouden eeuw gehad. Maar als jij me uit kan leggen hoe Nederland zelfvoorzienend kan worden dan zou ik daar heel erg geïnteresseerd in zijn. Een Nederland met een minimale import en export lijkt me zeer onwaarschijnlijk.

     Nederland als klein landje kan niet zelfvoorzienend zijn, zelfs de EU kan dat niet.

     (in antwoord op grasspriet)
     • marianne martens

      er is niets op tegen, de buitenwereld te betrekken bij zo’n klein land. wat er wel op tegen is dat we met zoveel mensen kiezen/ toelaten:
      dat er 57 miljard hier word gestald door de multi’s tullitjes( VVD+ PvdA ), die geen belasting betalen in hun eigen land van herkomst, zodat miljoenen mensen geen goed huis, onderwijs etc kunnen krijgen;
      dat we het goddeloze “Angel Saksisch” model nastreven,
      nogal “widdes” dat de meeste bewoners in Engeland, arm zijn, nauwelijks kunnen werken, geen goede ziekte zorg, wegen waar je door heen zakt, net zoals in Amerika, het individu telt niet meer mee, net zoals in dit land.
      gebeuren er enorme ernstige zaken tegen groepen/ individuen/ zieken/ gehandicapten etc..
      Er wordt helemaal niets aan gedaan!!! Rutte en de zijnen “flikker” Engeland uit de EU, een land wat weigert zijn pond op te geven en het grootste aantal maffiose in zijn land/ Londen, uit het buitenland, heeft wonen,
      die niets doen, behalve een door en door corrupte voetbalclub kopen.
      Trouwens als we echt een andere maatschappij zouden willen, kunnen we zelfvoorzienend zijn.Zal niet gebeuren Ach, ‘ kijk eens naar de sterrenhemel”.

      (in antwoord op Erwin Kwakkel)
     • Erwin Kwakkel

      De trustsector levert ons 1,5 miljard aan belastinginkomsten op, als we die brievenbus bedrijven het moeilijk maken om zich hier in te schrijven dan moet dat geld ergens anders vandaan komen en verdwijnt de werkgelegenheid in de trustsector. We kunnen wel roepen dat we die bedrijven hier niet willen hebben maar als die 1,5 miljard aan misgelopen inkomsten vervolgens weer op de zorg bezuinigd moeten worden dan staan we ook allemaal weer op de achterste benen.

      (in antwoord op marianne martens)
     • grasspriet

      Nee, wij zijn het buitenland niet nodig. Wat we nodig hebben kunnen we zelf verbouwen of produceren. Noem mij eens 1 ding waar we absoluut niet zonder kunnen en wat we vanuit het buitenland moeten betrekken.

      Je hebt gelijk als je stelt dat een Nederland met een minimale import en export lijkt zeer onwaarschijnlijk is.
      Dat heeft echter niets te maken met dat het niet kan maar dat er nu een systeem wordt gehanteerd wat op geld (= lucht) gebaseerd is.

      Mensen blijven teveel in het oude denken hangen. Wij zijn zo gehersenspoeld dat we denken dat er niets is dan enkel dit systeem. Er zijn …tig systemen te bedenken waarin mensen veel beter af zouden zijn maar juist dat handjevol touwtjetrekkers weer niet. Dus laten ze ons maar wat graag in de waan dat dit het beste is voor iedereen.
      En wij laten ons maar wat graag in slaap sussen en houden. Hoeven we niet zelf na te denken en blijft alles tenminste zoals het was, want dit is wat wij kennen dus dit is veilig.

      Je moet alleen wel dúrven nadenken. Zoals Einstein al zei: ‘Je kunt een probleem niet oplossen met hetzelfde denken dat het probleem veroorzaakt heeft.’

      (in antwoord op Erwin Kwakkel)
 2. Erwin Kwakkel

  Hij wil dus een referendum na de verkiezingen terwijl de conservatieven in de peiling achterlopen op Labor? Een duidelijke verkiezingsstunt dus.

Reacties niet toegestaan