Israëlische puzzel na onverwachte uitslag (de pundits zaten er flink naast)

Van de voorspellingen van Mosje de Hond en de zijnen klopte wezenlijk niets. De Israëlische verkiezingen gingen volgens hen tussen rechts en rechtser, met Netanyahu als de winnaar. Niets daarvan. Netanyahu verloor een kwart van zijn aanhang. Hij heeft nog 31 van zijn 42 zetels over. Genoeg om premier te worden, maar meer ook niks. Niks overwinning. De nummer twee werd niet de ultra-orthodoxe partij Jewish Home, van een excentrieke rijkaard, maar de linkse onafhankelijke partij, die vooral gekant is tegen alle voorrechten van orthodoxe joden. Derde werd de tradiotionele Arbeiders partij en pas op de vierde plaats kwam Jewish Home. Al met al houden linkse en rechtse partijen elkaar in het nieuwe parlement in evenwicht en is de kans groter dat de volgende regering linkser is dan de vorige, dan rechtser. Volgens de Israelische grondwet mag de aanvoerder van de partij met het grootste aantal zetels proberen een regering te vormen. Vermoedelijk ontkomt Netanyahu aan gesprekken met gematigde partijen om aan een meerderheid te komen.

Bron(nen):   Guardian      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Piet Oud

  tariotionele arbeiders, vouten maken we allemaal

 2. PaulusJ

  Deze verkiezingen geven een mooi en leerzaam inkijkje in de Nederlandse en Westerse media. De framing en het geven van opinies in plaats van weergeven van de realiteit.

  Altijd objectief en gebalanceerd natuurlijk. Want zo zijn onze media .

  De Israëlische verkiezingen gingen volgens hen tussen rechts, rechtser en nog rechtser. Israël is per definitie verkeerd bezig en Netanyahu per definitie fouter dan fout. En dat wordt rechts genoemd, want dat is de enige meetlat en benaming die de media kennen voor fout, of het nou klopt in de locale situatie of niet. En ja een volk dat daarop stemt…… Waarschuwingen en afkeuring, allemaal al vooraf, vulden de kolommen en de nieuwsrubrieken.

  Daartegenover het gebruik van “gematigd: bij de Egyptische verkiezingen. Bijna alle partijen hielden er de meest extreme Islamitische visie op na maar werden in alle soorten mildheid begrip en 51 tinten “gematigd” beschreven en worden allerlei gematigde, humane zaken toegedicht die er niet zijn en nooit zullen zijn. In feite zouden deze opvattingen door de journalisten zeer kritisch bekeken moeten worden omdat ze tegen bijna alles ingaan waar het Westen voor staat., Als een Westerse politicus deze politieke meningen zou uitdragen, dan zou de pek en veren rijkelijk uitgestrooid worden,
  En inderdaad de sharia grondwetwijzigingen en het handelen van het huidige Islamistische bewind bewijzen de negatieve resultaten.

  Israël ligt dus veel complexer, gematigder en genuanceerder dan we hier ooit zullen lezen. Egypte ontwikkeld zich zwarter en negatiever dan we mogen weten. En de media rapporteren fris en fruitig exact het omgekeerde.

  • Erwin Kwakkel

   Het ligt er maar net aan welke media je gebruikt, niet alle media hebben de opiniepeilers na zitten praten. Aan de andere kant kunnen de boulevardmedia er ook weinig aan doen dat opiniepeilers keer op keer falen. En in Israël is hoe rechtser hoe slechter wel degelijk het geval aangezien dat daar bijna gelijk staat met expansiedrift. (Niet te vergelijken met Nederlands rechts)

   (in antwoord op PaulusJ)
  • Heldoppantoffels

   Ben het zomaar met je eens dat de media ons allen nogal gekleurde berichtgeving voorschotelen, er zijn nog maar weinig écht onderzoekende journalisten. Het meeste wat men doet is ‘copy – paste’.
   Verder heb ik uit eerdere reacties natuurlijk wel de indruk dat jij zelf ook de neiging hebt om wat in het voordeel van Israel te redeneren en te posten.

   (in antwoord op PaulusJ)

Reacties niet toegestaan