‘Nederland wordt dé fossiele brandstofleverancier van Europa’

In Nederland wordt wel over duurzame energie gesproken. Ook worden er mooie streefcijfers gepresenteerd, maar de Nederlandse overheid is niet echt in geïnteresseerd in groene energie. In feite heeft het energiebeleid vooral geleid tot de inzet van meer kolen en meer gas. Hierdoor ontwikkelt Nederland zich tot dé fossiele energieleverancier van Noordwest-Europa. Dit blijkt uit onderzoek van De Groene Amsterdammer. Het opinieweekblad stelt dat de afgelopen jaren € 8 miljard aan investeringen zijn gedaan om van Nederland een knooppunt van internationale gasstromen, pijpleidingen en handel te maken. Voor deze 'gasrotondestrategie' is nooit een economische onderbouwing gegeven, maar ze betekent dat de Nederlandse staat de komende vijftig jaar een belangrijke fossiele speler blijft. Het betekent ook dat de nieuwe kolencentrales er nog voor tenminste veertig jaar staan en een omschakeling naar groene energiebronnen tegenhouden. Europese energieleveranciers investeerden € 5 miljard om drie nieuwe centrales op de Maasvlakte en in de Eemshaven te bouwen. Concurrentie van grote hoeveelheden groene energie zet de winstgevendheid van de toch al niet erg goed renderende kolencentrales alleen maar verder onder druk. Duurzame energie is vanuit dat oogpunt dus ongewenst.

Bron(nen):   De Groene Amsterdammer      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. besserwessie

  Duurzame energie????droom fijn door en laat je net afleiden door de harde feiten.

 2. Heldoppantoffels

  Toch wel sneu dat onze overheid geen ene reet doet voor goedkopere en duurzamere energie.

 3. Pietje_Precies

  Dat laatste statement is natuurlijk volledige onzin. Er is niks goedkopers dan kool. als kolencentrales niet goed renderen, komt dat door de CO2 rechten die erbij verzonnen zijn en de subsidies die aan de groene energie worden gegeven, om zo duurdere duurzame energie ” aantrekkelijker” te maken. Want er is niks duurder dan duurzame energie.

 4. kletsmajoor

  Gelukkig maar! Nu nog een strategische positie in kernenergie erbij en we zitten geramd voor de volgende 50 jaar. Jammer dat ze net nu URENCO te koop hebben gezet. Dan kunnen we het geld terugverdienen dat we onvermijdelijk zullen moeten afschrijven op de investeringen (lees: subsidies) in de groene waanzin.

Reacties niet toegestaan