Rutte laat Dijkhoff vallen: ‘Klaas is prima. Maar ‘t is niet per se hij. Dat is niet zo’

Het zijn slechte tijden voor VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff. Na blunders met wachtgeld en onterechte vergoedingen laat premier Mark Rutte hem ook nog vallen. In Elsevier Weekblad spreekt de minister-president zich uit over zijn opvolger en dat hoeft volgens hem niet per se Dijkhoff te zijn.

Hij zegt tegen Elsevier dat hij 'komende zomer' zal beslissen of hij voor nog een termijn als lijsttrekker gaat. Het is bij de liberalen gebruikelijk dat de fractievoorzitter als eerste naar voren wordt geschoven om partijleider te worden. Niet voor niets wordt Klaas Dijkhoff al jaren genoemd als de gedroomde opvolger van Rutte.

Rutte maakt nu definitief duidelijk dat de blunderende Brabander niet langer kroonprins is bij de VVD. Verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen zou even goed kans maken, aldus de premier. Hij zegt het 'prima' te vinden als zij eventueel de eerste vrouwelijke minister-president van Nederland zou worden.

Rutte geeft aan dat er geen enkele regel in de partij voorschrijft dat de fractievoorzitter later lijsttrekker wordt. "Klaas is prima. Maar 't is niet per se hij. Dat is niet zo," zegt hij daarover. Volgens Elsevier laat hij daarmee feitelijk Dijkhoff vallen.  

Bron(nen):   Elsevier Weekblad