Weer een mislukt ICT-systeem: bureau adviseert te stoppen met ICT-project politie

Triest maar waar: Er wordt al zeven jaar gewerkt aan een nieuw landelijk ICT-systeem voor de politie. Het heeft al tientallen miljoenen euro's gekost en nu luidt het advies om er helemaal mee te stoppen.

Het Bureau ICT-toetsing (Bit) noemt het geldverslindende project in een analyse te ambitieus, nodeloos ingewikkeld en riskant. Eind vorig jaar was er al 44 miljoen euro uitgegeven aan het zogenoemde Operationeel Politie Platform (OPP). Het systeem moet de administratieve druk op agenten verlichten door alle data rond boetes en misdaden op één plaats te verzamelen. Een deel van het systeem is werkend, maar heeft 16 miljoen euro gekost, wat veel meer is dan de marktconforme prijs voor dergelijke apps.

Het Bit adviseert nu om te stoppen met de verdere ontwikkeling en over te stappen op een reeks kleinere systemen, maar aan Trouw liet minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) al weten dat stoppen geen optie is.

De Nederlandse overheid blijft maar geld verspillen aan ICT-programma's. In totaal is er in 2018 bijna 650 miljoen euro uitgegeven aan nieuwe computersystemen. Een deel daarvan is slecht besteed. Zo is er een ICT-programma van de NVWA geschrapt na uitgave van 65 miljoen euro en is de Belastingdienst ook nog steeds bezig met het vernieuwen van systemen. Daarbij is een uitgave van 84 miljoen euro niet gemeld.

Bron(nen):   RTL Nieuws