Athene: 30.000 neonazi’s met swastika’s de straat op

In Griekenland gebeuren griezelige dingen. Eergisteren kwamen 30.000 neonazi's bijeen in Athene. Ze droegen nazikledij (vooral mannen), toortsen , swastika's en anti-buitenlander slogans. De neofascistische partij Gouden Dageraad voelt zich in Griekenland steeds machtiger. Dat komt door de aanhang in de opiniepeilingen - intussen rond de 15%, maar ook door de macht op straat. Gouden Dageraad heeft knokploegen die buitenlanders opjaagt en in elkaar slaat en de politie doet daar weinig aan. Sterker: Gouden Dageraad heeft juist onder de politie veel aanhang. "Wij winnen de sympathie van het volk omdat we zeggen hoe het echt zit". En hoe het echt zit, is dat veel van de ellende waarin de Grieken verkeren, ligt aan de buitenlanders. Volgens een bericht in der Spiegel zijn er nauwe banden tussen de Griekse neonazi's en hun soortgenoten in Duitsland, en dan vooral in Beieren. Gouden Dageraad heeft ook een eigen kantoor in Beieren.

Bron(nen):   Der Spiegel  Ibi    

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. malky

  Gelukkig staat de Nobelprijs al op de schoorsteenmantel bij Rompie.

 2. j g

  Griekenland heeft veel geleden onder de nazi´s tijdens de tweede wereldoorlog. Ik vraag me af of die mensen wel weten wat nazi´s eigenlijk waren. Ik denk dat ze gewoon een manier zoeken om hun frustratie te uiten.

  • Jan III Sobieski

   Ik denk niet echt dat de 1 op 1 vergelijking met de Nazi’s van vroeger een juiste vergelijking is met deze lui. Sterker nog, ik vind het een hele foute vergelijking. Het moet toch duidelijk zijn dat het hier om een andere situatie gaat waarbij een andere zondebok is. In 1932 waren de Joden niet van de staatsruif aan het eten, integendeel. Deze imigranten wel. Als je dan bedenkt dat de hele economie naar de klote is, er moelijk brood op de plank komt en banen niet voor het oprapen liggen, ontstaat een voedingsbodem voor zulks sentiment. Hiermee praat ik hun gedrag niet goed maar de vergelijking Nazi is incorrect.

   (in antwoord op j g)
 3. Ron Kersten

  Inderdaad een griezelige ontwikkeling. Maar zoals destijds bij de opkomst van de Nazi’s is ook nu weer dezelfde voedingsbodem aanwezig. Laten we hopen dat de politici in Europa zich realiseren dat hoe langer ze blijven rommelen en de recessie aanhoudt, de burgers ontevreden en opstandig worden. Ontevreden burgers zijn dan makkelijk over te halen door dit soort neo-nazistische partijen die (vreemdelingen)haat verkondigen. Pas dus op dat dit niet als een olievlek over Europa gaat !

 4. JRR Uijlings

  Ah, het zondebok principe. Het is altijd zoveel makkelijker de schuld te geven aan anderen dan bij jezelf te rade gaan.

Reacties niet toegestaan