De JSF heeft alleen nut om onze nationale trots te strelen

Een krijgsmacht waarvan het omstreden gevechtsvliegtuig JSF onderdeel uitmaakt, is het minst aantrekkelijke scenario voor de toekomstige Nederlandse krijgsmacht. Dit schrijft instituut Clingendael vandaag in een advies aan minister Hennis van Defensie. De Joint Strike Fighter ontbreekt in drie van de vier mogelijke toekomstmodellen voor de krijgsmacht, schrijft de Volkskrant. De aanschaf van de JSF is omstreden omdat de toestellen duur zijn en omdat de ontwikkeling voortdurend vertraging oploopt. Het gevechtsvliegtuig is alleen nodig, zegt Clingendael, als Nederland samen met de Verenigde Staten en grote Europese landen wil meedoen in de openingsfase van militaire interventies - het 'hoogste geweldsspectrum' dus. Hierdoor houdt Nederland invloed op het internationale toneel en levert het een 'belangrijke bijdrage aan de NAVO en Europese militaire capaciteiten'. De JSF heeft dus alleen nut om onze nationale trots te strelen.

Bron(nen):   De Volkskrant      

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. zo maar iemand

  Zouden ze wel naar Clingendael luisteren? Of wordt dat ook weggezet als ‘ linkse kerk’?

  • Burgermans

   Clingendael is gespecialiseerd in internationale betrekkingen, van moderne wapensystemen hebben ze zover ik weet geen kaas gegeten.

   (in antwoord op zo maar iemand)
 2. Jannie Ooms

  Natuurlijk wordt dat advies beschouwd als een praatje van de linkse kerk. Let maar op. Naar Clingendael wordt door Rutte c.s. niet geluisterd. Die JSF móet er komen, al gaan we met zijn allen failliet aan de kosten.

 3. Paulraw

  Komt kabinet juist mooi uit ,scheelt weer extra bezuinigen .De Canadezen hebben de JSF ook al afgeschreven en kijken naar een Europese jet.

 4. Har Davids

  Mogen we dan nu even vangen van al die voorstanders die dit onding er zo nodig doorheen moesten drukken? Iedereen is druk bezig met onbemande vliegtuigen en de BV Nederland pist miljoenen weg aan een hebbedingtje.

 5. j g

  Gewoon een atoombom kopen dan blijft iedereen wel van je af.

 6. Max H

  Een goede luchtvloot is juist belangrijk voor de handelspositie en om de bondgenoten te kunnen helpen. In het verleden heeft een goede vloot ons toch ook veel goeds gebracht.

 7. John

  JSF is spierballensymbool, anders niks. wel veel geld alleen voor de show. en dan moeten we ook nog drones hebben voor het echie. maar daar kun je natuurlijk niet de held mee uithangen vanachter je bureau met beeldscherm. dus we moeten èn de jsf èn drones.
  de luchtmacht en de commando’s zijn een avontuurlijke wereld met aantrekkingskracht op een bepaald type mensen, onze nieuwe minister voelt zich er blijkbaar volledig bij thuis, alles moet je geprobeerd hebben. de kosten? ach wie zeurt daar nou toch steeds over…

 8. Burgermans

  Prachtige kist, daar gaan onze jongens en meiden nog een hoop plezier aan beleven. Laat de Volksverraderskrant maar lekker kankeren.

Reacties niet toegestaan