Vertrekkende bestuurders zorgen voor miljoenenstrop

Volgend jaar vindt in Amsterdam een uittocht plaats van stadsdeelbestuurders. Tijd voor iets anders, is een van de redenen die de vertrekkende politici opgeven. Een andere reden is dat in 2014 de stadsdelen kleiner worden gemaakt en op financieel rantsoen gezet. Die exodus betekent een aanslag op de wachtgeldpot. Maar liefst elf van de dertig bestuurders zijn van plan om te stoppen. Slechts drie willen er door. Vertrekkende stadsdeelbestuurders kunnen maximaal drie jaar en twee maanden hun maandsalaris van 8.500 tot 9.000 euro bruto doorbetaald krijgen. Als die elf bestuurders opstappen en geen nieuwe baan kunnen vinden, leidt dat tot een kostenpost van maximaal 950.000 euro in het eerste jaar.  Uit een rondgang van Het Parool blijkt dat veel bestuurders zich in 2014 niet herkiesbaar stellen. Zo stapt in stadsdeel West het vierkoppige stadsdeelbestuur in zijn geheel op. Wethouder Eric van der Burg (Personeel) broedt op maatregelen om de kosten te beperken.

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Templein

  Dat betekent alleen dat de geplande bezuinigingen trager verlopen. Als ze ook nog eens 70 % van hun laatstverdiende inkomen krijgen (weet ik niet zeker), dan is er toch al iets sprake van minder uitgaven.

  Bij bezuinigingsbeleid dienen dit soort kosten meegerekend te worden. Als bestuurders dat niet zouden doen, zijn ze geen knip voor de neus waard.
  De kop van dit is artikel is in die zin stemmingmakerij. Dat moeten we niet doen in een tijd van onrust over inkomens.

  • John JohnN

   Ach in 2015 komen ze dan op het nieuwe bijstandsniveau. Dat wordt dan een hele besparing van 2014 op 2015. Geslaagd beleid toch?

   (in antwoord op Templein)
 2. Anton van Haasteren

  Het maakt helemaal niets uit, of het nu wachtgeld is of salaris, niemand merkt het verschil.

 3. bierneus

  Ben niet tegen wachtgeld als iemand weggestemd of wegbezuinigd wordt, (wel a la WW netjes sollicitatieplicht en baan accepteren).
  Als men zelf besluit er mee te stoppen ligt het anders: zelf ontslag nemen is verwijtbaar werkloos en dus geen uitkering. Net als iedereen die zelf stopt met werken…

  Dat deze mensen iets meer dan WW verdienen betwijfel ik. Het was niet echt een opoffering voor ze om stadsdeelbestuurder te worden, als voor zo’n nutteloze melkertbaan een salaris betaald wordt wat deze nitwits in de echte wereld nooit zouden verdienen..

  • Niegol

   precies wat ik dacht toen ik het artikel las! ze kiezen zelf om te stoppen, dus waarom hebben ze dan wachtgeold nodig?

   Kunnen we aub dezelfde regels voor politici als voor de rest van werkend NL hanteren?

   Oh, en 8500 – 9000 per maand is exorbitant voor een regionale bestuurder! Daar hebben ze vast wel een flink potje van kunnen sparen, daarmee kunnen ze zichzelf vast een tijdje onderhouden!

   (in antwoord op bierneus)

Reacties niet toegestaan