Rutte: na 28 april kan mogelijk een eerste stapje gezet naar ‘normaal’

Premier Rutte heeft in zijn wekelijkse persconferentie aangegeven dat de intelligente lockdown zijn vruchten afwerpt en dat het dus heel goed mogelijk is dat na 28 april, als de huidige maatregelen aflopen, een deel van de maatregelen kan worden versoepeld.

Rutte roept bedrijven en organisaties nu al op na te denken hoe activiteiten kunnen worden herstart, met inachtneming van de anderhalve meter. Maar: "Terug naar normaal wordt een zaak van de lange adem."

Minister de Jonge kondigde aan dat twee apps een rol kunnen gaan spelen bij het bijhouden van de risico's op bestemming. De apps houden bij als je in de buurt ben geweest van iemand die is besmet.

Er zijn in Engeland en Duitsland apps in ontwikkeling die het goed lijken te doen. Één app doen het onderzoek naar je contacten wat tot nu toe de GGD deed. De tweede app maakt het mogelijk voor je zelf vast te stellen of je ziek bent als je denkt besmet te zijn.

Er zijn mogelijk problemen met de privacy, maar minister De Jonge denkt dat die problemen op te lossen zijn. Ook komen er veel meer testen.