Nederland heeft zelf 75 drones

Dat Defensie over drones zou beschikken was logisch. We wisten alleen niet hoeveel dat er waren. Er zijn nu cijfers vrijgegeven: het zijn er 75. Het Openbaar Ministerie leent de toestellen van Defensie om speurwerk te verrichten voor de politie. In 2012 gebeurde dit bij veertien opsporingsoperaties. Minister Hennis van Defensie heeft dit geantwoord op vragen vanuit de Tweede Kamer, waar zorgen leven over de gevolgen van deze onbemande luchtvloot voor de privacy van argeloze burgers: wat registreren ze en wat doet Justitie daarmee? De antwoorden hoopt de Kamer binnenkort te krijgen van minister Opstelten van Justitie. De drones worden voornamelijk gebruikt in het kader van strafrechtelijk onderzoek, zoals het oprollen van een hennepkwekerij in een warme kas, met behulp van een infraroodcamera. De toestellen worden ook ingezet bij 'de opsporing van vermisten, beeldopbouw in rampgebieden, bij bosbranden of grote evenementen'.  

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Heldoppantoffels

  Gelukkig hebben wij een overheid waar wij met een gerust hart op kunnen vertrouwen….NOT!!!
  In Nederland luisteren politie en andere diensten in vergelijking met de rest van de wereld het meeste burgers af.
  Onlangs nog werd een burger vrijgesproken van beschuldigingen mbt drugs dealen. Dat kwam omdat de advocaat van de verdachte er toevallig achter kwam dat de politie bewijsstukken vervalst had (tapverslagen en verklaringen).

  Dus ga vooral met een gerust hart slapen, er is geen enkele reden om te denken dat de overheid niet zorgvuldig omgaat met uw privacy. WAKE UP!!!!

 2. Genuine_Defector

  Doe maar nog wat erbij. Prima apparatuur die drones. Hét wapen van de 21e eeuw. Samen met hackers. Je kunt als natie niet zonder die twee tegenwoordig. Naast een conventioneel leger natuurlijk.

  En wie bang is voor zijn privacy… Als je niets fout doet, heb je niet zoveel te vrezen. Bovendien zijn er allerlei regels die ervoor zorgen dat uw privacy gewaarborgd is. En mocht de overheid die regels overtreden dan kunt u haar daar op aanspreken.

  Ja, Nederland is één van de meest afgeluisterde landen ter wereld.
  Maar denkt u nu werkelijk dat de AIVD úw telefoon zit af te tappen? Dan heeft u allicht een aluhoedje op, gelooft u in de New World Order en bent u overdreven paranoïde. Een bezoekje aan de huisarts of psychiater zal dan niet misstaan. De AIVD heeft wel wat beters te doen. Terroristen met een bloedhekel aan Nederland en het vrije Westen afluisteren bijvoorbeeld.

  Alleen criminelen maken zich druk om afgeluisterd te worden.

  • Templein

   Ga maar rustig slapen. Is dat wat u zegt? Ik hoop eigenlijk dat u het ironisch bedoelt.

   Je moet maar net een paar woorden in je mail gebruiken waarnaar wordt gezocht. Je moet maar net een officier van justitie hebben met grote scoringsdrift.
   Sinds de dna-testen zijn verbeterd neemt het inzicht toe dat er veel vergissingen zijn in de rechtspraak. Ook al betaalt de overheid schadeclaims, dan is er van onschuldig gestraften een deel van hun leven afgepakt.

   Bovendien wordt er straks weer bezuinigd op de kwaliteit van de politie. De drones nemen het werk over, enz.
   En wat dacht u van de zwarte lijsten waar we niets over weten? Als de AIVD-bezuinigingen doorgaan worden die lijsten weer populair. Dan snap je niet waarom je bent afgewezen voor een bepaalde baan of banen.
   Om over oorlogstijden maar te zwijgen.

   Je kunt het vergelijken met het oog van een orkaan. Het is lekker weer en je denkt dat waarschuwers paranoïde zijn.

   (in antwoord op Genuine_Defector)
   • Genuine_Defector

    Ik heb in mijn bestaan nog nooit het idee of vermoeden gehad afgeluisterd te worden. Ik ben ook nog nooit zomaar opgepakt of de aanleiding geweest om onderzocht te worden. Maar ik doe dan ook geen al te rare dingen. Ja, ik weet dat justitie nu en dan faalt en dat onschuldigen worden veroordeeld. Dat is een zeer kwalijke zaak, maar van alle tijden. Dat gebeurde voor de drones en zal daarna ook nog voorkomen.

    U noemt dna-testen die aantonen dat iemand onschuldig is. Maar voordat dna werd toegepast in forensisch onderzoek, was daar óók door paranoïde mensen als u forse kritiek op, want… schending van de privacy en zo… U ziet dat dat allemaal nogal mee is gevallen en zelfs helpt. Drones kunnen dat ook, helpen voorkomen dat onschuldigen worden gepakt en de echte boeven achter de tralies krijgen.

    En opgepakt worden om een paar woorden die je in je mail gebruikt? Haha, zo’n vaart loopt dat niet. U kijkt te veel Hollywoodfilms. Of u schrijft hele rare, bedreigende mails. In dat laatste geval vind ik het niet erg als u in de gaten wordt gehouden. Integendeel.

    Je ziet steeds vaker dat crimineel en gewelddadig tuig vandaag de de dag gepakt wordt, juist omdát er zo vaak beelden van ze zijn. Dergelijke hufters worden steeds vaker met hun tronie vastgelegd en vervolgens via het wereldwijde web opgespeurd. Ik ga de recente voorbeelden niet eens aanhalen. Je hoeft maar een willekeurige krant open te slaan om bijna iedere week te lezen dat het effectief is. Tuig wordt herkend en vervolgens opgepakt. Ik zie niet in wat daar mis mee is. Nogmaals integendeel.

    Als dat een klein beetje ten koste gaat van mijn privacy omdat er zo nu en dan een drone in de lucht hangt, vind ik dat geen grote prijs. Driewerf integendeel. Hoe meer boeven je in beeld krijgt, hoe beter. En misschien leidt dergelijk cameratoezicht er uiteindelijk wel toe dat potentiële criminelen twee keer nadenken voordat ze iets doen. De pakkans is immers bijzonder groot als er permanent toezicht is. Ik weet echter dat dat wishful thinking is. Veel criminelen laten zich niet leiden door de pakkans, of denken er überhaupt niet over na omdat ze daar te dom voor zijn. Bovendien moeten de straffen dan eerst nog fors omhoog. Anders maakt het natuurlijk niets uit of je wordt gepakt of niet. En dat is weer een heel ander verhaal.

    (in antwoord op Templein)
    • Heldoppantoffels

     Tjongejonge wat een treurigheid……wat ben jij een kortzichtige badeend zeg! Je noemt een ander paranoide, maar die ander komt op voor jou rechten omdat jij blijkbaar niet de intelligentie hebt om de mogelijke gevolgen te overzien.

     Ik zou zeggen, slaap lekker verder….

     (in antwoord op Genuine_Defector)
   • Niegol

    heel eerlijk gezegd vind ik dat best grappig.

    Ik gebruik juist best vaak woorden die ik denk gevlagd zijn, natuurlijk in een lullige context. Ik vind het een leuk idee dat er een of andere stoffige ambtenaar mijn suffe grapjes allemaal door zit te lezen zonder dat hij daar iets zinnigs uit kan opmaken. Tja, en als de AIVD daardoor ook mijn boodschappenlijstjes of flauwe mailtjes met vrienden leest, ik wens ze er success mee 🙂

    Nu ben ik wel natuurlijk modelburger en heb ik niets te verbergen. 😛

    (in antwoord op Templein)
    • Heldoppantoffels

     Dat proces vindt grotendeels op geautomatiseerde wijze plaats, anders kan ik er de grap ook best wel van inzien. Helaas verdienen overheden jullie enigszins blinde vertrouwen niet, ook de nederlands overheid niet.

     (in antwoord op Niegol)
   • Heldoppantoffels

    Inderdaad, we kunnen zoveel gedonder krijgen als we niet scherp letten op onze burgerrechten! Ik vind het alleen wel een ernstig teken dat iemand die ik toch ook hele zinnige dingen heb zien schrijven, zo’n kortzichtige redenatie heeft op een enorm belangrijk punt.

    (in antwoord op Templein)
  • Heldoppantoffels

   Jeetje wat een leuk maar oh zo kortzichtig betoog en dan doel ik op “als je niets te verbergen hebt dan maakt het niet uit”!

   1 Juist omdat ik mij aan de regels van de samenleving conformeer, heb ik het recht om optimaal te genieten van mijn privacy. Dat is juist een essentieel onderdeel, ik heb hierdoor het recht om niet gevolgd te worden!!

   2 Diverse voorbeelden (ook recentelijk) tonen aan dat het nogal naïef is om blindelings vertrouwen te hebben op de overheid om netjes met mijn rechten om te gaan. (denk hierbij bijvoorbeeld aan het recentelijk !!!!vervalsen!!!!! van tapverslagen en verklaringen door de politie in geval van een drugsverdachte in alkmaar.
   3 Je toont aan hoe ingedut onze samenleving is (inclusief media). Dergelijke onderwerpen zouden als headlines op het journaal moeten komen, dat is belangrijk omdat juist overheden zouden moeten handelen in het belang van de burger.

   Dus je kunt spotten met aluhoedjes, maar feitelijk maak je daarmee alleen jezelf belachelijk. Anyway, ik wil ook wel opkomen voor jouw rechten hoor.

   (in antwoord op Genuine_Defector)
  • Peter Smokers

   Ik heb een hekel aan mensen en ik vertrouw niemand. Zelfs mijzelf niet. 😉
   Tuurlijk is er een NWO. En je ziet ze elke dag. Of je hoort over ze.
   Ze zitten vol op in het nieuws. En ze lachen je gewoon midden in je smoel uit.
   PARanoïde ? Tsja, wacht maar af wat er goed komen.
   Het is al bezig de Grote Ellende. En ik zie het monster razend snel dichterbij komen.

   (in antwoord op Genuine_Defector)

Reacties niet toegestaan