‘Corona-app dreigt te mislukken door haast kabinet’

Bedrijven die willen meebouwen aan de corona-app die in Nederland moet gaan helpen bij de invoering van de anderhalvemetermaatschappij hebben van minister De Jonge 4 dagen gekregen om met een opzet te komen.

Zorgminister Hugo de Jonge wil met een bliksemtender de 'denkkracht in Nederland aanboren'. Maar dat kan averechts uitpakken, waarschuwen experts tegen het FD. Het ongekend korte tijdspad werkt onbetrouwbaarheid in de hand, waardoor minder mensen zo'n app zullen downloaden.

De Jonge riep afgelopen zaterdag bedrijven op hun plannen voor 'slimme technologieën tegen het coronavirus' in te sturen.

Ontwikkelaars kregen slechts de Paasdagen. De deadline om met een voorstel te komen is dinsdag 12.00 uur. Inschrijvers wordt gevraagd of ze hun oplossing op 18 april klaar hebben voor een publieke proef. En of die voor het einde van deze maand gereed is voor productie.

Het kabinet ziet corona-apps voor de mobiele telefoon als 'enige mogelijkheid' om de economie weer geleidelijk van het slot te halen.

'Ik begrijp dat het kabinet onder hoge druk staat om de economie weer draaiende te krijgen en tegelijkertijd het coronavirus wil bestrijden, maar deze aanpak is te kort door de bocht', zegt Marco Woesthuis, arts en oprichter van Open HealthHub, een platform waarop artsen en onderzoekers patiëntdata met elkaar delen. 

Ook privacy-organisaties maken zich zorgen.

Bron(nen):   FD.nl