Taaltoets voor inburgeraars blijkt wassen neus

Talloze inburgeraars slagen voor de spreekvaardigheidstoets terwijl ze in de praktijk amper Nederlands spreken. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Nieuwkomers komen zo in aanmerking voor een tijdelijke verblijfsvergunning, zonder kennis van het Nederlands. De reden is simpel: de toets wordt afgenomen door een computer, dus als je de computer weet te foppen kom je het land binnen. Nieuwkomers moeten telefonisch zinnen nazeggen en tegenstellingen reproduceren die door een computer worden beoordeeld. Taaldocent Adrienne de Jong: 'Op die toets moet je de computer napraten en als je dat maar goed genoeg kan, dan slaag je voor de toets.' 'Inburgeraars zorgen dat ze de toetsvragen onder de knie hebben, maar dat heeft niets met taalvaardigheid te maken', zegt taalwetenschapper Ineke van de Craats, die taaldocenten opleidt. Sinds 2006 zijn 100.000 inburgeraars voor de spreekvaardigheidstoets geslaagd. Minister Asscher zegt tegen RTL dat hij er iets aan gaat doen.

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Pietje_Precies

  gut, het is niet waar!?! Ik zag het niet aankomen…

 2. catchit64

  Ik ben ooit voor mijn werk in Turkije geweest en heb daar bij gezien hoe ROC Eindhoven destijds inburgerings toetsen en lessen aanboden. Het resultaat was werkelijk bedroevend. Ik heb daar wat van die zogenaamde exames meegemaakt en die gasten waren werkelijk onverstaanbaar en hadden geen idee waar ze het over hadden, maar ze hadden de cursus afgerond dus klaar om naar Nederland te gaan.

  Kennelijk is en nog steeds niks verandert. Triest

 3. John JohnN

  In de begin jaren 80 (dus nog voor de “Wende”) konden vluchtelingen uit communistische landen een beroep doen op asyl als ze politiek gevaar liepen. Voor die mensen werden in de grote onderwijscentra cursussen Nederlands gegeven. Ik heb daar eens een Hongaarse als leerling opgegeven. Na zes maanden sprak ze uitstekend simpel Nederlands (op het niveau van de gemiddelde “man in the street”. Ze vond de opleiding uitstekend maar zag wel groot verschil in het niveau van de medeleerlingen (die dus dezelfde opleiding kregen aangeboden) maar dat kwam hoofdzakelijk door het verschil in algemene ontwikkeling die ze van huis uit meebrachten.

 4. drsdre

  En dat terwijl de meeste spraakherkenning door computers een crime is …

 5. Bataaf

  Ze worden klaargestoomd voor een uitkering.

Reacties niet toegestaan