Geen steun voor PVV in ‘Marokkanendebat’

De PVV stond in de nacht van donderdag op vrijdag helemaal alleen in het zogenoemde 'Marokkanendebat', dat door PVV-leider Geert Wilders in december was aangevraagd na het overlijden van grensrechter Richard Nieuwenhuizen als gevolg van schoppen door Marokkaanse jongens. De meeste Kamerfracties spraken in het debat hun ongenoegen uit over de titel van het debat, dat volgens de PVV moest gaan over het 'Marokkanenprobleem'. In de Kamer werd niet ontkend dat Marokkaanse jongens zijn oververtegenwoordigd in de criminaliteitscijfers, maar niemand deelde de toon en de oplossingen van PVV-Kamerlid Joram van Klaveren. Veel nieuwe inzichten leverde het debat niet op. Minister Lodewijjk Asscher van Sociale Zaken (ook verantwoordelijk voor integratie) legde het kabinetsbeleid uit. Asscher noemde de hoge criminaliteitscijfers onder Marokkaanse jongens ,,onacceptabel'' en zei dat daar onder meer hard lik-op-stuk-beleid op gevoerd moet worden. Maar tegelijk liggen er taken voor Jeugdzorg om zich met Marokkaanse gezinnen te bemoeien en moet iedereen als individu worden behandeld. Van Klaveren deed Asschers verhaal af als een ,,brij van clichés'' en schamperde over 30 jaar ,,gepamper'' van de PvdA met allochtonen dat geen enkel probleem heeft opgelost. PvdA-burgemeesters in Gouda, Utrecht en Amsterdam hebben overlast en criminaliteit van Marokkaanse jongeren laten passeren, betoogde Van Klaveren.

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Pietje_Precies

  we deden een plas, dronken een glas, en alles bleef zoals het was….

 2. kletsmajoor

  Dikke minpunten voor alle partijen. Minpunten voor de PVV voor hun onnodig provocerende manier om dit probleem aan de orde te brengen. Minpunten voor de andere partijen omdat ze de provocaties van de PVV maar al te graag hebben aangegrepen om het debat te saboteren. Ondertussen moet ik straks, als ik boodschappen ga doen, maar weer afwachten of de marokkaanse straatterroristjes die rond de supermarkt hangen me met rust laten of niet.

 3. henkwiersma

  Het is natuurlijk afwachten maar misschien dat kiesgerechtigd Nederland bij de volgende verkiezingen voor de verandering eens een verstandige keuze gaat maken in plaats van zich te laten paaien door de mooie beloftes die tegen die tijd ongetwijfeld weer gedaan zullen worden.

 4. Bert Hilhorst

  Alle Marrokezen voor het goede doel naar Syrië.

Reacties niet toegestaan