Rutte heeft het in Zuid-Europa opnieuw verbruid na misplaatste opmerking tegen vuilnisman

Dat de maat vol is in Zuid-Europa is te zien aan hoe een opmerking van Mark Rutte in Spaanse en Italiaanse media breed wordt uitgemeten. De premier reageerde iets te enthousiast op het advies van een vuilnisman om 'niet dat geld' te geven aan Spanje en Italië.

Rutte, die op bezoek was in een Haagse afvalverwerkingscentrale zei daarop: "Ik onthoud dit!" en hij stak zijn duim op. De beelden werden opgepikt door Spaanse media, waarna het online boze reacties regende. Volgens NOS-correspondent Rop Zoutberg zien de Spanjaarden het 'als een trap na'. "De Spanjaarden voelen zich vernederd door de video. Mensen snappen niet waarom Rutte zo reageert".

Ook in Italië werd woedend gereageerd. "Wacht maar tot bij jullie een dam instort en jullie in zee verdwijnen", schrijft iemand op Facebook. Dat een vuilnisman over de financiële steun begint, geeft Italianen het idee dat niet alleen de Nederlandse politiek op hen neerkijkt, maar ook de burgers zelf, zegt correspondent Mustafa Marghadi tegen de NOS. "Nederland is bot, gierig en hypocriet, vinden de Italianen. Ze vinden Nederlanders niet solidair genoeg."

Bron(nen):   NOS