Staken

Op 19 maart a.s. gaan de Fransen opnieuw massaal de straat op om te protesteren tegen de verslechterende economische omstandigheden. Oorzaak mag de mondiale crisis zijn, het is nu al duidelijk wie hiervoor in Frankrijk verantwoordelijk wordt gesteld: president Sarkozy.
Volgende week gaan de acht grote vakbonden op bezoek bij de president, maar dat is blijkbaar geen reden om niet alvast de acties van de komende maand aan te kondigen. Op die manier neemt de druk op de president en de regering alleen maar toe om met oplossingen te komen voor degenen die de gevolgen van de crisis aan den lijve ondervinden.
Nog maar kort geleden, op 29 januari, waren dezelfde bonden verantwoordelijk voor acties die nagenoeg het hele land plat legden – voortbordurend op een lange traditie van keihard protest waar in het moderne Frankrijk nog altijd veel begrip voor bestaat.
Want president Sarkozy mag sinds zijn aantreden in 2007 pogingen hebben gedaan om de Fransen te wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid, veel mensen houden graag vast aan het idee dat de staat voor eenieder dient te zorgen – een sentiment dat dezer dagen weer springlevend is.
Het is de vakbonden wel toevertrouwd om hun eisen (garanties voor mensen die gedupeerd worden door de crisis) vergezeld te doen gaan van obstructie, stakingen, wegversperringen en veel communistische retoriek. In die zin wordt Frankrijk dit voorjaar een interessant laboratorium voor de botsing tussen boze burgers en een wankelende regering die zich voor grote problemen ziet gesteld.

Bron(nen):   Libération