Onze Afgaanse bondgenoten zijn corrupt

"De regering van president Karzai maakt zo'n troep van het bestuur en is zo corrupt, dat de bevolking bijna vanzelf in de handen wordt gedreven van de Taliban en de warlords." Dit is niet de mening van een tegenstander van de Westerse interventie in Afganistan, maar van de nieuwe directeur van de NIA, de nationale spionage organisatie van de VS. 
Directeur Blair van de NIA weersprak dat in de huidige omstandigheden een substantiële verbetering van de situatie in Afghanistan mogelijk is. Zo is de strijd in Afghanistan niet te winnen zonder steun van Pakistan.De Taliban kan zich nu terugtrekken en hergroeperen achter de Pakistaanse grens, zodat eventuele Westerse successen tijdelijk zijn. 
Maar behalve medewerking van Pakistan is volgens de veiligheidschef ook een drastische verbetering nodig van de politieke leiding in Kabul. Het regime is zwak, corrupt en wordt door de bevolking gewantrouwd. De steun van de Amerikanen en andere landen aan Karzai maakt de westerse troepen dus bijna per definitie verdacht. "En hoe langer het duurt voor we dat oplossen, des te langer zal het duren om het vertrouwen van de bevolking terug te winnen." 
Als de commissie-Davids zich buigt over de Nederlandse steun aan de oorlog in Irak, kan misschien ook de vraag worden meegenomen of we - ten koste van mensenlevens - in Afghanistan steun moeten geven aan de verkeerde partij.

Bron(nen):   The New York Times