De Franse revolutie 2009

Frankrijk is het eerste Europese land dat heuse rellen kent als gevolg van de kredietcrisis. Weliswaar spelen de onlusten zich af op het Zuid Amerikaanse Guadeloupe, maar omdat deze eilandengroep tot Frans grondgebied behoort (Guadeloupe is geen kolonie maar een Frans departement) mag president Sarkozy de oproer oplossen, alsof ze zich afspeelt in een Parijse banlieue.
Op de eilanden in de Caribische Zee (sinds 1635 Frans bezit) heerst nu al 27 dagen anarchie vanwege de sterk gestegen prijzen voor eerste levensbehoeften. De zwarte bevolking (slechts vijf procent is blank) voelt zich bijzonder benadeeld door enkele Franse families die sinds jaar en dag het heft in handen hebben, en die eigenaar zijn van nagenoeg alle bedrijven die eten, drinken, benzine en andere hoognodige zaken importeren. Van deze producten zijn de prijzen de laatste tijd extreem gestegen, terwijl de inkomsten (uit toerisme) even hard dalen.
Franse ordetroepen doen al weken pogingen om de rust te herstellen, tot op heden zonder succes. In dorpen vinden ’s nachts overvallen plaats waarbij de bevolking wordt beroofd, elders worden wegversperringen opgeworpen die vervolgens in brand worden gestoken. In steden gaan zwarte bendes op rooftocht en proberen – dikwijls met succes – winkels te plunderen. Ook auto’s gaan in de hens.
Terwijl Sarkozy een oplossing mag bedenken, zijn de onlusten inmiddels overgeslagen naar het naburige Martinique, eveneens een Franse provincie met soortgelijke problemen. Toeristen zijn in geen velden of wegen nog te bekennen, en de Franse president moet onder ogen zien waar de kredietcrisis op zijn grondgebied wel niet toe leidt.

Bron(nen):   Le Point