"Rusland is uitermate verzwakt’

Naarmate Rusland dieper in de economische problemen terecht komt, zal het aantal incidenten rond de bestandslijn tussen Rusland en Georgië verder afnemen. Dat voorspelt de Georgische president Micheil Saakasjvili in een vraaggesprek met El Pais.
Volgens Saakasjvili was er een direct verband tussen de economische voorspoed in Rusland, en de oorlog met Georgië, vorig jaar in augustus. "De oorlog begon toen de olieprijs 140 dollar per vat bedroeg, en de Russische beurs op een historisch hoogtepunt stond." Is de situatie veranderd? "Ja," antwoordt de Georgische president, "Rusland is extreem verzwakt. De Russische economie desintegreert, niet alleen door de gedaalde olieprijs, maar vooral door een chronisch tekort aan investeringen."
Saakasjvili meent ook dat Georgie het economisch gezien relatief goed doet. "Volgens het IMF zijn we een van de weinige landen die blijven groeien, met 2 of 3 procent. Dat is veel minder dan de 14 procent van 2008, maar de groei is veel hoger dan in Rusland, dat in recessie verkeert."

-
Bron(nen):   El Pais