De Ku Klux Klan is nog springlevend

De Verenigde Staten hebben hun eerste zwarte president maar het racisme is daarmee niet uitgebannen. Integendeel, lijk het wel. Bijzondere foto's die zijn gemaakt door Anthony Karen, laten zien dat de Ku Klux Klan in 2009 nog springlevend is, zo meldt The Independent ,die ook veel van de foto's laat zien. Volgens de Britse krant geven de foto's - bedoeld of onbedoeld - een rooskleurig en propagandistisch beeld van de racisitische organisatie, die veel beminnelijker overkomt dan ze werkelijk is.
Het is tamelijk uniek dat een fotograaf toegang krijgt tot de KKK. Karen vertelt niet hoe hij dat voor elkaar heeft gekregen, maar de fotograaf - tevens voormalig marinier - heeft duidelijk het vertrouwen weten te winnen. Hij mocht zelfs de allergeheimste ceremonies fotograferen, waaronder de beruchte kruisverbranding.
De KKK is tegenwoordig nog maar een schaduw van de organisatie die op zijn hoogtepunt wel 4 miljoen leden had en verantwoordelijk was voor tientallen lynchpartijen per jaar. Tegenwoordig resten er naar schatting nog 6.000 leden, en zijn 34 groepen onder diverse namen actief. Maar extreem-rechts lijkt ook in de Verenigde Staten weer te groeien. Het aantal geweldsincidenten met racistische motieven neemt toe, en niemand hoeft eraan te twijfel dat de KKK nog steeds in staat is tot geweld.

Bron(nen):   The Independent