Activisten bekeren zich tot kernenergie

Vier toonaangevende milieu-activisten die een groot deel van hun leven kernenergie hebben bestreden, pleiten nu voor de bouw van meer kerncentrales. De vier Britten zijn van mening veranderd, vertellen ze vandaag aan The Independent, omdat ze de noodzaak zien om de emissie van CO2 drastisch te verminderen. De activisten, onder wie de voormalige leider van Greenpeace, menen dat haast is geboden en zien langdurige inspraak- en bezwaarprocedures als een probleem .
De bekering van de activisten komt op een gunstig moment voor de Britse regering, die op zoek is naar nieuwe locaties waar in 2025 kerncentrales kunnen worden gebouwd. [In Nederland is in het regeerakkoord vastgelegd dat er deze kabinetsperiode geen nieuwe kerncentrales worden gebouwd, maar die afspraak staat onder druk. Minister Jacqueline Cramer van milieu verzet zich nog steed fel tegen kernenergie.]
De vier milieubeschermers die zich nu voor kernenergie uitspreken, zijn Stephen Tindale (voormalig directeur van Greenpeace), lord Chris Smith of Finsbury (de voorzitter van het Environment Agency), Mark Lynas (schrijver), and Chris Goodall, van de Green Party.
"Gedurdende de laatste vier jaar ben ik geleidelijk van mening veranderd," zegt Tindale, die vijf jaar lang directeur was bij Greenpeace en zich in 2005 terugtrok. "Het idee wint snel terrein dat kernenergie misschien  niet ideaal is, maar nog altijd beter dan opwarming van de aarde."

Bron(nen):   The Independent