De doden mogen eindelijk gezien worden

De doden uit Irak mogen weer gezien worden. Er zijn in Irak heel veel Amerikaanse doden gevallen, tot nu toe ruim 4000, en er komen nog steeds nieuwe slachtoffers bij, maar publicitair richtten zijn de afgelopen jaren niet veel schade aan: de aankomst van de kisten met de stoffelijke overschotten op Dover Air Force Base in Delaware mocht niet worden gefilmd en gefotografeerd. En in de (Amerikaanse) media is nieuws zonder plaatje amper nieuws.
De huiver voor al te expliciete aandacht voor slachtoffers is bij Amerikaanse politici ontstaan door Vietnam: daar was de grote zichtbaarheid van doodskisten en lijkzakken een van de drijvende krachten achter de impopulariteit van de oorlog.
Minister van defensie Gates heeft nu besloten de ban op mediaaandacht op te heffen. De ban was ingesteld door president Bush sr, tijdens de eerste Golfoorlog. President Clinton had niet veel redenen de regeling te veranderen, en Bush jr had juist redenen om hem te handhaven. De zeer impopulaire oorlog bleef zo iets minder zichtbaar.

Bron(nen):   The Washington Post