Bisschop voor de rechter

Bisschop Williamson zal, als het aan de Duiste minister van Justitie Zypries ligt, worden vervolgd vanwege zijn ontkenning van de Holocaust. Daarmee ondersteunt de Duitse bewindsvrouw een initiatief van de Tsjechische EU-voorzitter. De Tsjechen willen met gebruikmaking van de Europese verordening tegen rasisme en vreemdelingenhaat de bisschop aanpakken.
Williamson woonde vredig in Argentinië tot zijn leven veranderde door twee ontwikkelingen: hij verklaarde voor de Zweedse televisie dat hij niet veel geloofde van al die zielige verhalen over jodenvervolging en de paus verwelkomde hem weer in de katholieke kerk. Die twee dingen brachten eerst de paus in een lastig parket. Na lange aarzeling moest de heilige vader diep door het stof om te redden wat er te redden was van zijn reputatie.
Vervolgens werd Williamson Argentinie uit gezet. Hij is uitgeweken naar Engeland. Williamson heeft wel een verklaring uitgegeven dat hij het naar vindt dat andere mensen zijn opvattingen naar vinden, maar in zijn verklaring staat niet dat hij ongelijk bekent.
Mocht de EU inderdaad een vervolging tegen de bisschop instellen, dan is er voor hem een logische wijkplaats: Vaticaanstad. Want daar heerst niet de wet van Europa, maar die van God en de paus.

Bron(nen):   Die Zeit