Joe Biden: we gaan de Taliban omkopen

De Nederlandse regering zit op het spoor dat we de radicale strijders van de Taliban enerzijds gewapenderhand moeten bestrijden en anderzijds de wind uit de zeilen nemen door putten te slaan en schooltjes te schilderen.
De Amerikaanse vice-president Joe Biden tapt uit een heel ander vaatje. Nu hij het dossier heeft bestudeerd, komt hij tot de volgende opvatting. Een meerderheid van de Taliban bestaat helemaal niet uit gelovige radicalen; het zijn huurtroepen. Die kunnen de Verenigde Staten gewoon omkopen. Joe Biden: "Vijf procent is onverbeterlijk. Die geloven echt in hun goddelijke zaak en moeten we bestrijden. Van zo ongeveer nog eens 25 procent zijn we niet zeker hoe fanatiek ze zijn. Maar de rest, zeventig procent, doet het simpel voor het geld.”
Biden denkt dat de methode die in de provincie Anbar van Irak heeft gewerkt, waar de Sunni-strijders ook zijn omgekocht, heel geschikt is om in Afghanistan te herhalen. Biden is deze week in Europa om de Navo-geallieerden te overtuigen dat de nieuwe aanpak de goede is. Benieuwd wat minister Van Middelkoop vindt van omkopen. Mag dat van de Schrift?

Bron(nen):   Bloomberg