Onthullende e-mails over inval in Irak

Terwijl de commissie-Davids nog hard op zoek is naar alle stukken over de Nederlandse bijdrage aan de inval in Irak, zijn in Groot-Brittannië onthullende e-mails over de aanloop naar de oorlog vrijgegeven. The Independent trekt daaruit de conclusie dat het Irak-dossier door de regering-Blair weldegelijk is aangedikt, of zoals de Britten het uitdrukken: is opgesekst.
Uit de mails blijkt dat inlichtingendiensten grote twijfels hadden over de bewering dat het Irakese regime in staat was om in 45 minuten tijd een raketaanval op een van de buurlanden te lanceren. Ook werd getwijfeld aan de bewering dat Irak onder leiding van Saddam Hoessein werkte aan een eigen nucleair wapen. Heeft hij soms Dr Frankenstein ingeschakeld?, schrijft een cynische specialist in een van de mails. In een andere mail vraagt een hoge medewerker van het Britse kabinet zich af: ‘waarom nu?’ Waarna hij vervolgt: "Ik denk dat we zijn afgedreven van de vraag of er sprake is van direct gevaar … naar een actie die tot doel heeft mogelijke aanvallen in de toekomst te voorkomen."
De e-mails zijn voor zowel de Conservatieven als de Liberaal-Democraten aanleiding om opnieuw te vragen om een onderzoek naar de manier waarop de Britten door Tony Blair de oorlog zijn ingeloodst. De emails zijn vrijgegeven op basis van de Britse Wet op Openbaar Bestuur, na een lange juridische  strijd.

Bron(nen):   The Independent