Hoe een atoomaanval te voorkomen?

Hoe kunnen we voorkomen dat terroristen de beschikking krijgen over een kernbom? Het is de grootste kopzorg van de Amerikaanse minister van defensie, Robert Gates, en waarschijnlijk niet alleen van hem. Volgens Newsweek is een mogelijke oplossing binnen handbereik: wetenschappers zijn in staat al het nucleaire materiaal ter wereld in kaart te brengen, zodat ze na een aanval met een atoombom kunnen achterhalen waar het nucleaire materiaal vandaan komt. Het zou potentiële leveranciers - denk vooral aan Noord-Korea - kunnen afschrikken om nucleair materiaal te leveren aan een terroristische organisatie.
Het voorbeeld van Noord-Korea is niet zo maar theoretisch. Newsweek beschrijft hoe Amerikaanse onderhandelaars enkele jaren geleden werden geconfronteerd met Noord-Koreaanse dubbelspel. Terwijl de Amerikanen met Noord-Korea onderhandelden over beëindiging van het nucleaire programma van het Aziatische land, bleken de Noord-Koreanen nucleaire kennis, materiaal en onderdelen te leveren aan Syrië.
Als mogelijke leveranciers van kernmateriaal weten dat hun rol na een aanval aan het licht zal komen, zal hopelijk een situatie ontstaan van wederzijdse afschrikking, zoals die in de tweede helft van de vorige eeuw ook bestond tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie.

Bron(nen):   Newsweek