Revolutie? Het Franse laboratorium

Meer dan een miljoen Fransen gingen donderdag de straat op (volgens de vakbonden zelfs drie miljoen) om te protesteren tegen de gure economische tijden. Treinmachinisten, onderwijzers, postbodes, ambtenaren, cassieres uit de supermarkt, arbeiders uit de auto-industrie; iedereen deed mee en The Economist staat hier nog even bij stil. 
Want de regering van Frankrijk is benauwd voor deze massa, ook al omdat een overgroot deel van de bevolking achter de acties staat. Frankrijk begint nu wel erg boos te worden. Vorige week werd de baas van Sony-Frankrijk gekidnapt, omdat hij een vestiging wilde sluiten. De baas van Continental (banden) kreeg eieren naar zijn hoofd geslingerd om dezelfde reden. De mensen zijn gewoon bang nu dagelijks berichten verschijnen over de krimpende economie. 
Nieuwe held in de politiek is Olivier Besancenot, een postbode die de nieuwe antikapitalistische partij leidt. Hij doet het in de polls al beter dan enige socialist van de gevestigde orde. Zijn vocabulaire is helder en eenvoudig: onder leiding van president Sarkozy worden de Fransen uitgebuit. 
Laurent Fabius, onder president Mitterrand nog premier, spreekt somber over de revolte die dit voorjaar wel eens zou kunnen losbarsten en The Economist kent zijn klassiekers. Om te kijken waar in Europa muiterij en opstand zou kunnen ontstaan, moet je niet bij brave Denen of onderdanige Nederlanders zijn. Het werkelijke lab van de revolutie bevindt zich in Frankrijk.

Bron(nen):   The Economist