Onderzoek pakt slecht uit voor Saakashvili

Een onderzoek van de Europese Unie naar de ware toedracht van de Russische inval vorig jaar in Georgië, heeft de Georgische president Mikheil Saakashvili in het nauw gebracht. Uit informatie waarover Der Spiegel beschikt, blijkt dat het onderzoek niet erg gunstig uitpakt voor Saakashvili. Een geheim document zou erop wijzen dat de Georgiërs zich opmaakten voor een 'bevrijdingsoorlog' tegen de opstandige provincie Zuid-Ossetië, en niet louter en alleen reageerden op Russische agressie, zoals de Georgische president nu beweert.
Cruciaal in het onderzoek zijn uitlatingen van een Georgische generaal die aan het begin van de oorlog zei dat Georgië had besloten 'het grondwettelijk gezag in het hele gebied' te herstellen. Dit is precies de terminologie die wordt gebruikt in een Georgisch document, dat de Russen hebben onderschept en nu aan de onderzoekers ter beschikking hebben gesteld. Als dit document authentiek is, en daar lijkt het wel op, is het een bewijs dat Saakashvili heeft gelogen.
Ook Saakashvili zelf heeft aan het begin van de oorlog gesproken over 'bevrijding' van Zuid-Ossetië, om enkele dagen later te melden dat Georgië het slachtoffer was voor Russische agressie. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat Georgië een dag voor het ontbranden van de strijd al 12.000 militairen en 75 tanks had samengetrokken aan de grens van Zuid-Ossetië.
In eigen land kampt Saakashvili momenteel met een sterkere oppositie, voor wie het rapport van de EU waarschijnlijk nieuwe ammunitie zal opleveren.

Bron(nen):   Der Spiegel