Het gewone leven van de Obamas

Sinds twee maanden behoort het tot de mogelijkheden in Washington dat je Barack en Michelle Obama tegenkomt op straat. De familie Bush hield zich min of meer verscholen in het Witte Huis, maar de Obama’s zijn veel meer outgoing.
Zo zat Barack laatst langs de lijn bij een basketballwedstrijd. En ging hij met zijn vrouw twee keer naar een dansvoorstelling. En samen met de kinderen naar een musical. Ook is het presidentiële echtpaar al meermalen in de lokale restaurants gespot.
Het feit dat ze her en der opduiken, geeft een zekere spanning in de stad. Je vraagt je af: kom ik ze misschien tegen? Aldus Adrian Fenty, de burgemeester van Washington.
Vraag is natuurlijk: zegt dat zo bijzonder sociale gedrag iets over de stijl van het paar of hebben we hier te maken met politieke calculatie en spin? Een enkele deskundige denkt dat het bepaald geen kwaad kan als de president wat vaker een hot dog zit te eten en met zijn dochters naar een balletvoorstelling gaat. Dat breekt een beetje met het beeld van een cerebrale en afstandelijke man.
Maar hoe gewoon moet een president precies willen zijn? Gewoon is goed (zie de film: Mr. Smith goes to Washington met Jimmy Stewart), maar té gewoon kan buitengewoon kwalijk uitpakken. Waarbij sommigen aan Jimmy Carter moeten denken.
En het al te enthousiast deelnemen aan het sociale leven kent nog een gevaar. Dat mensen gaan denken: heeft die man niets beters te doen in tijden van crisis?

Bron(nen):   The New York Times