Halbe Zijlstra: ‘geld uitgeven gaat de crisis niet verjagen’

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra krijgt in De Telegraaf ruim baan o ruzie te maken met minister Dijsselbloem. Het moet afgelopen zijn met de vrijblijvende oproepen aan burgers om hun geld te laten rollen, vindt hij. Zijlstra ergert zich  aan  Dijsselbloem  die denkt dat de economie uit het slop kan worden getrokken als ouderen meer gaan uitgeven. „Hou nou toch op met dit soort oproepen. Mensen hebben dondersgoed door dat het de overheid is die te veel geld uitgeeft. Zolang daar niets aan gebeurt, moet je niet van Nederlanders verwachten dat ze de knip gaan trekken”, aldus Zijlstra in De Telegraaf. Dijsselbloem constateert dat veel ouderen over een aanzienlijk vermogen beschikken en dat zouden moeten uitgeven, investeren of schenken aan hun kinderen. „Als je dat vindt, moet je het niet alleen roepen, maar er ook wat aan doen. Bijvoorbeeld door aan de schenkbelasting te sleutelen. Daar valt met ons over te praten”, stelt Zijlstra. Dijsselbloem was niet de eerst die zei dat alles goed komt als we geld gaan uitgeven. Rutte was de eerste. We konden volgens hem het CPB verslaan als we auto's gingen kopen. „Het is niet de bedoeling om alleen Dijsselbloem de maat te nemen. Dit gaat ook om de uitspraken van de premier en van mijn collega Samsom. Als coalitie moeten we niet alleen maar roepen, maar laten zien dat het tekort wordt aangepakt en dat de afspraken uit de diverse akkoorden worden omgezet in beleid.” Zijlstra zoekt nu nadrukkelijk een podium voor het VVD-geluid, nadat het de afgelopen twee weken vooral de PvdA was die de trom roerde.  

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. André Somers

  De oproep van Zijlstra om te stoppen met dit gratuit getoeter over meer uitgeven is natuurlijk terecht, maar niet omdat “het de overheid is de te veel geld uitgeeft”. Dat kan zo zijn, maar het voornaamste probleem is dat de overheid dat op wenst te lossen met steeds weer nieuwe korte termijn beleidsaanpassingen. Dat zorgt voor onrust en voor grote onzekerheid over de inkomenssituatie, ookal omdat er tegelijk veel banen op de tocht staan. Beter even geen geld uitgeven dus, maar een buffer aanleggen of de hypotheek versneld aflossen.

 2. Dead Silence

  De overheid doet aan automutilatie. Hoe meer (ondoordachte) maatregelen, hoe meer onzekerheid, hoe meer mensen de beurs dichthouden. Doe ik ook. En als de overheid zo door gaat, vertrek ik uit mijn land en met mij, mijn kapitaal. Ik ben het zat om over geld waar ik al meer dan de helft van heb afgegeven nog meer af te geven omdat ik me kapot werk, terwijl het geteisem hier als held wordt behandeld, er corruptie is en met geld gesmeten wordt op de verkeerde plaatsen.

 3. DiscuJohn

  “The problem with socialism is that you eventually run out of other people’s money” – Margaret Thatcher.
  Daarom zullen de problemen nooit opgelost worden met de PVDA en de overidealistische en narcistische klassenvertegenwoordiger Samsom aan het roer, dan wel met meelopers-bang-om-het-pluche-te-verlaten-VVD-ers. Dit land moet inzien dat het systeem drastisch om zal moeten, zodat logisch nadenken en presteren weer normaal (en beloond) wordt.

  • utsjaermets

   Well Margaret, these same problem is associated with capitalism. At least the kind of rogue capitalism exhibited by governments, banksters and politicians (of whatever political signature). It never is your/their own money !

   (in antwoord op DiscuJohn)
 4. utsjaermets

  Afleiders Halbe, afleiders…

  • marianne martens

   inderdaad, afleiden van o.a. het probleem van het volk dat er o.a. miljarden steun aan de” Grote Jongens” worden verstrekt. Afleiden, heel erg bang maken en weer in slaap sussen.Hoe stom zijn we?

   (in antwoord op utsjaermets)
 5. utsjaermets

  Of http://www.zerohedge.com/news/2013-07-10/monoderailed-spains-train-station-nowhere : geld uitgeven helpt wel degelijk Halbe ! Kijk maar eens in de buurt van dat station : geen crisis meer te zien, alleen maar stoffige vlakte 😉

 6. Rinus57

  Kijk, daar staan ze weer VVD met hun vingertje , wijzen wijzen en nog eens wijzen , altijd naar anderen , maar nooit naar hun zelf .
  Mark Rutte zijn VVD premier is met het oproepen van geld uitgeven begonnen , waaruit blijkt met wat voor onbenullen wij het in Nederland moeten stellen .
  Wordt het dan eens tijd om op te krassen , dit lamlendige kabinet van onbehoorlijk bestuur.
  DIt land verdient beter en zeker geen eurofielen die de boel in het slob laten lopen .
  Geen inmenning vanuit Brussel , soeverein weer de grondwet respecteren met politici die weer weten waar ze voor gekozen zijn .

Reacties niet toegestaan