Gaat nieuwe Afghanistan-aanpak werken?

Barack Obama heeft zijn nieuwe Afghanistan-strategie gepresenteerd, en de reacties van de Europese bondgenoten zijn positief. Zie bijvoorbeeld Der Spiegel, in de tweede link.
Maar gaat de nieuwe aanpak ook werken? Een genuanceerde als doorworchte analyse is te lezen in The Long War Journal, en die analyse maakt Obama in ieder geval één illusie armer: van de Afghaanse buurlanden, van Rusland en China moet hij niets verwachten.
Obama deed onder meer een beroep op Iran, de Golfstaten, China, Rusland, India. "Zij hebben allemaal belang bij blijvende vrede, veiligheid en ontwikkeling," aldus de Amerikaanse president. Maar is dat wel zo? Niet dus.
Iran wil geen Al Quaida-staat aan zijn grenzen, maar steunt de Taliban wel, want het land heeft ook geen belang bij de stabiele pro-Amerikaanse regering in Kaboel. En voor Rusland en China geldt min of meer het zelfde, deze landen hebben er geen belang bij de islamitische extremisten de controle over Afghanistan heroveren, maar het komt ze wel goed uit dat de Verenigde Staten zoveel van hun militaire kracht en energie in dot langlopende conflict moet steken.
Een afsluitende waarschuwing aan het adres van Obama is er ook: geloof niet in snel succes. Met andere woorden: het wordt een Long War.

Bron(nen):   The Long War Journal  Der Spiegel