Weinig resultaten op Afghanistan-top (update)

Omdat Nederland het gastland was van de Afghanistan-top gisteren, en het oranje-gevoel dan altijd opspeelt, is het niet zo makkelijk zicht te krijgen op de resultaten van de bijeenkomst met liefst 90 deelnemende landen en organisaties. En dus is het goed eens in het buitenland te rade te gaan, en dan is de conclusie onverbiddelijk. De resultaten zijn mager, concludeert bijvoorbeeld Der Spiegel.
Iedereen was het eens dat 2009 een beslissend jaar zou zijn, en dat verliezen van de Taliban 'geen optie is'. Het zijn symbolische uitspraken volgens Der Spiegel, met weinig reële betekenis.
Het enige wat er eigenlijk gebeurde was dat de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Hillary Clinton, de nieuwe Amerikaanse strategie ten opzichte van Afghanistan uiteenzette. Landen die geen troepen willen leveren riep ze op om in plaats daarvan meer wederopbouwhulp te geven.
Bij gebrek aan werkelijke resultaten ontstond nog enige opwinding toen bekend werd dat de speciale Amerikaanse afgezant voor Afghanistan, Richard Holbrooke, een ontmoeting had gehad met de Iraanse  staatssecretaris Mohammed Mehdi Ahundzadeh, die ook aanwezig was. Clinton noemde dat een hoopvol teken, en dat was het dan wel.
Update: Hillary Clinton heeft bevestigd dat Holbrooke een ontmoeting heeft gehad met de Iraanse staatssecretaris, maar Iran heeft het bericht op zijn beurt weer ontkend. De twee landen onderhouden al dertig jaar geen diplomatieke betrekkinge. Zie de tweede link.

Bron(nen):   Der Spiegel  The Christian Science Monitor