Primeur: de lijkkist van een militair

Voor het eerst in achttien jaar zijn in de Verenigde Staten beelden vrijgegeven van de terugkeer van een gedode militair. Vannacht arriveerde per vliegtuig het lichaam van sergeant Phillip Myers op de luchtmachtbasis Dover Air Force. En daar mocht een fotograaf bij aanwezig zijn. 
Myers, dertig jaar oud, kwam op 4 april bij een explosie in de provincie Helmand in Afghanistan om het leven, zo meldde het Pentagon. De kist met het lichamelijk overschot was bedekt met de Amerikaanse vlag en kwam tijdens een korte ceremonie uit het vliegtuig te voorschijn. 
Sinds1991 – ten tijde van de eerste Golfoorlog - bestaat een verbod op het fotograferen en filmen van lijkkisten die in het land arriveren. Reden: bij veelvuldige beelden van dode militairen is de kans groot dat de bevolking zich tegen het regeringsbeleid keert. Dat is een oude les van de Vietnam-oorlog.
Dit verbod is nu door de regering-Obama opgeheven. En zo kwam opeens de Dover Air Force-luchthaven in Delaware in beeld. Hier bevindt zich een groot mortuarium waar gesneuvelde militairen vanuit het buitenland altijd aankomen.

Bron(nen):   The New York Times