Links lijkt er bij de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam goed af te komen

In de landelijke peilingen staat links er treurig bij. Met de PvdA gaat het bar slecht, maar ook met GroenLinks. In de peilingen voor de verkiezingen in Amsterdam is er een ander beeld. De PvdA werd in 2010 de grootste partij met 15 zetels. De sociaaldemocraten blijven de grootste, maar raken volgens de peiling wel  (slechts) 3 zetels kwijt. D66 is de grote winnaar. De partij zou van 7 zetels nu naar 10 zetels straks gaan en daarmee de tweede partij van de stad worden, bericht AT5. Nu is de VVD nog de tweede partij met 8 zetels en in de peiling staan de liberalen ook op 8. Ook het CDA blijft gelijk, namelijk 1 zetel. De SP en Partij voor de Dieren verdubbelen daarentegen. De SP gaat van 3 naar 6 zetels, de PvdD van 1 naar 2. Wat opvalt is dat GroenLinks máár 1 zetel in de min staat in de peiling. De coalitiepartij heeft nu 7 zetels en zou er bij de volgende verkiezingen op 6 kunnen rekenen. Dat betekent dat 11,9 procent van de kiezers GroenLinks steunt. Bij de landelijke verkiezingen van nog geen jaar geleden was dat 5,3 procent. Het zou voor GroenLinks een grote meevaller beteken als in Amsterdam en andere grote steden de afstraffing beperkt zou blijven

22 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Dat komt omdat in de grote steden de grootste verzameling handophouders zit.

  • André Somers

   GL- stemmers zijn over het algemeen juist _geen_ handophouders, maar vaker hoogopgeleide burgers met een bovengemiddeld inkomen.

   (in antwoord op Dead Silence)
   • Dead Silence

    Ik ben hoog opgeleid en verdien meer dan 3x modaal, maar ken geen enkele GL-stemmers in mijn kringen.

    (in antwoord op André Somers)
    • Templein

     U bent wel heel erg goed, he. U verdient
     € 7704 per maand bruto, of zelfs nog meer. Daarvan betaalt u een akelig hoog percentage belasting voor ‘raddraaiers’ volgens uw hoogontwikkelde visie.
     U werkt keihard. Hoeveel uur ook alweer?

     Als je veel verdient, keihard werkt en hoog opgeleid bent, dan weet je natuurlijk wel hoe de wereld in elkaar steekt.

     (in antwoord op Dead Silence)
     • Vogelbeest

      Klopt.

      (in antwoord op Templein)
     • Dead Silence

      Ben ik ook. Ik mag de titels dr. ir. (natuurkunde) voeren en heb ook nog een toiletpapiertje waardoor ik ook nog mr. mag opvoeren. Ik werk meer dan 60 uur per week, geef leiding aan 30 academici, heb 37 patenten op mijn naam. En in mijn vrije tijd heb ik meer dan 15 jaar op een boerderij gewerkt, letterlijk in de stront. Heerlijk op het land en tussen het vee. Niets fijners dan lichamelijk moe zijn. Dat vanaf mijn 13e. Ook ben ik al overal geweest in Europa, Azie en Amerika. En nergens kom ik linkschmenschen tegen. Waarom niet? Omdat ik omga met mensen die vooruit willen, de wereld om hun heen willen veranderen en visie hebben en daarvoor gaan.

      (in antwoord op Templein)
     • Leo

      Beste Dead Silence, U bent in mijn ogen een erg dwangmatig type. Wat zal er veel aan u voorbijgaan.

      Wist u trouwens dat hier tegenwoordig goede medicijnen tegen zijn?

      (in antwoord op Dead Silence)
     • Pietje_Precies

      En u spoort niet als u aan iemand zijjn titels en sucessen zijn persoonlijkheid kunt aflezen. Ik vermoedt datbuw conclusie wellicht harder voor uzelf geldt…

      (in antwoord op Leo)
     • Dead Silence

      Dat kan ik ook niet, maar het heeft wel een algemene indruk. Successen en titels (in de meeste gevallen) krijg je namelijk niet voor niets.

      (in antwoord op Pietje_Precies)
     • Pietje_Precies

      Ik had ‘t tegen @Leo

      (in antwoord op Dead Silence)
     • Dead Silence

      Ik ben het helemaal eens met u.

      (in antwoord op Leo)
     • Templein

      Nou dan is € 7704 best weinig, zeker ook als u 15 patenten op uw naam hebt staan.
      Wat voor visie hebt u? Bent u een man (of vrouw) van het utilitarisme? Of van het neoliberalisme? Wat ziet u als een rechtvaardige samenleving?

      (in antwoord op Dead Silence)
     • Dead Silence

      Ik ben geneigd te zeggen dat ik een neoliberaal ben. Normen en waarden (ookal subjectief) staan hoog in het vaandel. Zij die dat niet hebben, volgens mijn maatstaven, minacht ik.

      Voor iemand van 35 verdien ik goed. Maar dat is bijzaak. Ik ben gezond en gelukkig, dat maakt mij een rijk mens en ik heb het geluk gehad een goed stel hersenen te hebben gekregen en ingezien daar ook iets mee te doen. Continu grenzen verleggen is een uitdaging, hoewel naarmate je ouder wordt meer waarde hecht aan burgerlijke zaken.

      Ik kom uit een middenklasse gezin, mijn vader had een eigen bedrijf en mijn moeder deed het huishouden. Als ik iets wilde hebben, moest ik daar maar voor gaan werken, in weer en wind.

      (in antwoord op Templein)
     • willemZ

      Volgens mij heeft Mr., Ir., Dr. Dead Silence vooral last van een hele dikke duim waar hij voornamelijk lulkoek uit zuigt. Iemand met zijn CV én een werkweek van meer dan 60 uur per week heeft toch zeker wel wat beters te doen dan hier dag in dag uit op dit forum z’n opgeblazen meningen te ventileren?

      (in antwoord op Dead Silence)
  • AT

   D66 wordt ook gekenmerkt door handophouders, ja ja, jij bakt ze lekker warm zeg… Is het niet eerder dat in de grote steden mensen wonen die door de stedelijke omgeving eerder met het sociale aspect van een samenleving worden geconfronteerd?

   (in antwoord op Dead Silence)
   • Dead Silence

    Het sociale aspect van een samenleving van grote steden??? Je kan ook een kolonie ratten bestuderen, zelfde resultaat. Yip, D66 mensen geloven ook nog in de goedheid van mensen. Welkom in 2013.

    (in antwoord op AT)
    • AT

     Zoals verwacht is mijn opmerking iets te inhoudelijk voor je. Lees eens wat over de relatie mens en stad, en je zult het begrijpen. Mensen in grote steden hebben wel degelijk een andere kijk op de samenleving dan bijvoorbeeld mensen in kleinere gemeenten in de periferie.

     (in antwoord op Dead Silence)
     • Dead Silence

      Ik heb wel wat beters te doen dan sokken breien. Ik ben een technocraat.

      (in antwoord op AT)
     • AT

      A fijn, een technocraat! Dat ben ik ga ervan uit dat we elkaar wel ergens vinden. Ik ben architect / stedenbouwkundige en universitair docent. Vanuit die expertise is de mens in zijn omgeving een belangrijk aandachtspunt en geef ik het advies eens te lezen over de relatie menselijk gedrag in steden. Naar welke grote stad je ook kijkt op het westelijk halfrond, mensen zijn doorgaans ‘linkser’ en neigen meer naar het sociale in de zin van dat er plek moet zijn voor ieder. Dit komt puur door de confrontatie met andersdenkenden in de stad, maar ook minder persoonlijke binding aan een plek. Dit is simpele menselijke conditionering, wat dat betreft net als ratten, ja. Dit is geen geitenwollensokken praat, of mijn persoonlijke mening, maar een puur wetenschappelijke observatie en dat moet jou als technocraat wel aanspreken…

      (in antwoord op Dead Silence)
 2. Pietje_Precies

  niet schijten op het bord waar je van eet……welkom in de ineptocratie die Amsterdam heet

 3. Arie

  Amsterdam is nu eenmaal een reservaat voor luchtfietsers en daarom doen deze partijen het daar zo goed. Wat elders verdiend wordt,smijten ze in Amsterdam over de balk.Ik zou er nog niet dood aangetroffen willen worden.

 4. Johan Vrijheid

  De PvdA haar kern electoraat is allochtoon, vreemdeling of gepardoneerde, zij vormen nu een eigen staat in de staat die de wetten die de meerderheid heeft aangenomen naast zich neer leggen. Feitelijk regeert in Amsterdam de vreemdeling onder de PvdA paraplu. Kijk naar het kraken van flatgebouwen door uitgeprocedeerden ea illegalen, is verboden, vdLaan doet er niets aan. Amsterdam kan op afstand worden gezet als een overzees gebiedsdeel, een Aruba zodat de 100-miljoenen tekorten niet langer door Den Haag hoeven worden aangezuiverd

Reacties niet toegestaan