Nog koppiger dan Chavez

Latijns-Amerika beschikt over een president die nog koppiger en nog meer tegen de Verenigde Staten fulmineert dan de Venezolaanse president Hugo Chavez. Tijdens de topontmoeting van de Amerikaanse president Barack Obama met Latijns-Amerikaanse leiders viel het de media vooral op dat Chavéz zich wist te gedragen, maar het ontging hen dat de Nicaraguaanse president Daniel Ortega zich volledig liet gaan.
In een toespraak die vijftig minuten minuten duurde, waar tien minuten was afgesproken, ging Ortega fel tekeer tegen de Verenigde Staten en bleef hij lang stilstaan bij de 'illegale' steun aan de contra's in de jaren tachtig. Ortega lijkt weer te radicaliseren, concludeert het internettijdschrift Slate. De Nicaraguaanse president stuurt aan op een nieuwe ambtstermijn, door wetgeving die dat verhindert ter zijde te schuiven, en weigerde vorig jaar al onafhankelijke waarnemers toe te laten bij verkiezingen voor de gemeenteraad. Een veeg teken.
Intussen is Nicaragua onder Ortega financieel steeds afhankelijker geworden van Venezuela en Chavéz, die jaarlijks een slordige 500 miljoen dollar overmaakt. Slate vermoedt dan ook dat op Chavéz en Ortega onder één hoedje hebben gespeeld tijdens de topontmoeting met Obama - een internationale variant van 'good cop, bad cop'. Wat niet wegneemt dat Chavéz soepel genoeg is om zich aan te passen aan Obama, waar Ortega elke flexibiliteit mist.

Bron(nen):   Slate