Brown en de beeldvorming

Premier Gordon Brown gaat het declaratiesysteem van het Britse parlement eens flink aanpakken. Althans, als het Lagerhuis – dat zijn voorstel nog moet goedkeuren – akkoord gaat met het snijden in eigen vlees.
Onlangs kwam de Britse minister van Binnenlandse Zaken en parlementslid Jacqui Smith op gênante wijze in het nieuws: haar man had twee pornofilms besteld, die vervolgens gedeclareerd werden bij het Lagerhuis. De grotere kwestie (die minder aandacht trok) was dat ze alle kosten van haar "tweede huis" in haar kiesdistrict kon declareren, omdat ze het kamertje met het opklapbed bij haar zus in Londen als "eerste woning" aanmerkte.
Volgens Brown's voorstel wordt de "tweede-huis-vergoeding" een stuk strikter. Daarnaast moeten kosten onder de 25 pond ook met bonnetjes bewezen worden.
Interessanter dan het voorstel zelf is de motivatie waar Brown mee komt: het principe dat de belastingbetaler niet voor riante villa's zou moeten betalen, interesseert hem niet. Nee, het gaat om de schaduw die deze kwestie over het parlement werpt; hij wil het "vertrouwen van het land" in het parlement herstellen. De vermaledijde beeldvorming, dus.
Als Smith's eega braaf The Sound of Music had besteld, was er niets aan de hand geweest.

Bron(nen):   New York Times  Premier Brown