Het beste beroep om carrière te maken in de politiek

Barack Obama is jurist. Net als Hillary Clinton, staatssecretaris Eric Holder, vice-president Joe Biden en CIA-directeur Leon Panetta. En dat is nog maar de top van de ijsberg. De helft van Amerika’s senatoren is jurist/advocaat, zoals de inner cercle van Obama bestaat uit oud-studiegenoten van Harvard Law.
In China is dat weer heel anders. President Hu is ingenieur, net als het overgrote deel van de Chinese top. Van het Chinese politbureau zijn zelfs acht van de negen leden ingenieur.
The Economist deed wereldwijd onderzoek onder 5000 politici naar de vraag welke beroepsgroepen tot de politieke top doordringen.
Resultaat in volgorde van opkomst: juristen, ondernemers, diplomaten, militairen, journalisten, economen, artsen, academici, ingenieurs.
In Afrika, het zal u niet verbazen, staan de militairen (staatsgrepen) op nummer 1 (op de foto ziet u Idi Amin, bijgenaamd de slachter van Afrika en van 1971 tot 1979 dictator van Oeganda). Zoals ook in Rusland een militaire achtergrond (KGB) een pre is.
Klik dit interessante artikel in The Economist aan en na lezing weet u of u kans maakt in de politiek.

Bron(nen):   The Economist