Martelingen 2: Sjeik Issa bin Zayed al-Nayran

Welingelichte kringen wil niet de dagelijkse chroniqueur zijn van martelingen in islamitische landen. Is vermoedelijk ook geen beginnen aan. Maar er doet een martelvideo in de Amerikaanse media de ronde die de betrekkingen tussen de VS en de Verenigde Arabische Emiraten compliceert.
Op de video is te zien hoe sjeik Issa, de zoon van de koning, een man in de woestijn ernstig mishandelt, zand laat eten, electrokuteert, zout in zijn wonden strooit, met een plank met spijkers behandelt en daarna met een Mercedes SUV over hem heen rijdt. Sjeik Issa binn Zayed al-Nayran werd terzijde gestaan door een politeman. Het slachtoffer schijnt nog te leven.
De sjeik liet de mishandeling zelf opnemen, vermoedelijk om zakenpartners in de toekomst te kunnen tonen dat het beter is de sjeik gelijk te geven. Hij gaf de beelden in bewaring van een Amerikaanse vertrouweling. Deze heeft het filmpje naar Amerika gesmokkeld. Het is vertoond op ABC en mensenrechtenorganisaties en congresleden hebben minister van Buitenlandse Zaken, Hillary  Clinton, gevraagd om opheldering. Tenlsotte onderhouden de Verenigde Arabische Emiraten innige vriendschapsbanden.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken van de Verenigte Arabische Emiraten heeft bevestigd dat op de video sjeik Issa in aktie is te zien. Volgens het ministerie doet deze niets onoirbaars. "Er zijn geen regels overtreden."
Dat valt te beoordelen door de video te bekijken.

Bron(nen):   Video:die Welt  ABC