10 vragen voor de volgende 100 dagen

De eerste 100 dagen van Obama zijn fantastisch gegaan. Veel bereikt, bijna iedereen blij. Maar nu? Met een stoet deskundigen stelde Politico tien vragen op voor de volgende periode. Plus de bijzondere persconferentie ter gelegenheid van het 100-dagen jubileum. Maar eerst de vragen:

1. Gaat Obama nog meer tycoons van bedrijven ontslaan?
Hij stuurde Rick Wagoner van General Mors al de laan uit. Maar logisch zal zijn dat hij ook falende bankiers ontslaat. Goede kandidaten: Citigroup’s Vikram Pandit en Bank of America’s Ken Lewis. Ongekend, een president die ondernemers ontslaat, maar wel een logisch gevolg van de huidige omstandigheden. Maar durft hij?
2. Gaat Obama hervorming van de gezondheidszorg doordrukken?
3. Wat gaat Obama doen met Guantanamo en de martelingen? Vervolgen? Goedpraten?
4. Wat moet er met het Midden-Oosten?

De komende weken komen de leiders uit het Midden-Oosten naar Washington. Maar komt er ook een Amerikaanse strategie voor een doorbraak?
5. Wat gaat hij 17 mei zeggen in Notre Dame University?
Op die dag zal Obama een speech houden over abortus en andere ethische kwesties. Het zal het moment zijn dat hij zich niet langer op de vlakte kan houden.
6. Durft Obama Chrysler en GM failliet te laten gaan?

Economisch is het vermoedelijk niet wijs de verouderde bedrijven eindeloos de hand boven het hoofd te houden. Maar politiek is het lastig zulke symbolen van Amerika's macht te laten vallen.
7. Wat te doen met Pakistan?
In Pakistan dreigen twee dingen: het land kan uiteenvallen in verschillende delen, en kan (deels) worden overgenomen door moslim-extremisten. Of een combinatie van die twee.
9. Krijgt Obama zijn energie-agenda door het Congres?
De democraten in het congres zijn redelijk volgzaam. Maar als het op energie aankomt, kunnen vertegenwoordigers van de 'oude' energie dwars gaan liggen.
10. Waar gaat de vakantie heen?
Sinds Bill Clinton zich op dure vakanties liet fêteren door rijke lui, zijn presidentiele vakanties onderwerp van gesprek.
The Boston Globe onthulde dat de president een huis heeft gehuurd in een zwarte enclave van toeristenoord Martha's Vineyard. Dat zou een mooi compromis zijn: Vineyard is voor de elite, maar daar dan de zwarte enclave. De video toont de persconferentie die Obama vannacht hield. Let op de toon en het gedrag van de vragenstellers. Alsof Moeder Teresa wordt ondervraagd.

Bron(nen):   Politico.com  Video persconferentie: Huffington Post