Wie? AIVD bespioneerde kamerlid

Een voormalige volksvertegenwoordiger is in de periode tussen 2005 en 2007 onderwerp geweest van een uitgebreid onderzoek van inlichtingendienst AIVD. Daarbij is zijn telefoonnummer afgetapt, onthult De Telegraaf. De AIVD bracht de politicus, wiens naam niet is bekend gemaakt, niet op de hoogte van het onderzoek, hoewel dit volgens de wet wel moet. Vijf jaar na het inzetten van bijzondere opsporingsmiddelen als observatie en afluisteren hoort de geheime dienst per aangetekende post een melding te versturen aan degenen die onderwerp zijn geweest van onderzoek. Toezichthouder CTIVD constateert dat dit niet is gebeurd in de zaak van de politicus. De inlichtingendienst AIVD stelt mensen in het algemeen overigens wél,,naar behoren'' op de hoogte van het feit dat ze zijn afgeluisterd. Dat stelt de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) woensdag. De AIVD heeft de verplichting mensen achteraf te informeren als de dienst met een speciale bevoegdheid hun telefoon heeft afgetapt of hun huis is binnengedrongen. 5 jaar na beëindiging moet de AIVD onderzoeken of de betreffende persoon hiervan op de hoogte is. Verder komt uit het onderzoek naar voren dat het aantal personen dat niet kan worden getraceerd, drastisch is afgenomen. Sinds begin dit jaar heeft de AIVD 13 personen op de hoogte gesteld.

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. michiel schweitzer

  ik zet 1 euro in op Groen links Wijnand Duijvendak. Hij spelde later zijn naam anders als

  Duyvendak.

  • Templein

   Het zal wel om Erik Poot gaan van de Piratenpartij. Die partij heeft de Tweede Kamer niet gehaald. De Piratenpartij zou aktief zijn in 60 landen.

   Onderzoek van Duijvendak zou echte geldverspilling zijn. Die zou voor sommigen omstreden zijn voor zijn acties in de jaren tachtig, maar was daarna van zeer onbesproken gedrag. Overigens ontstond er na de uitgave van zijn boek commotie en volgden er in de media interessante debatten over burgerlijke ongehoorzaamheid, wat en wanneer wel of niet.

   (in antwoord op michiel schweitzer)
   • michiel schweitzer

    Het gaat om 2005-2007. Een volksvertegenwoordiger. Toen was er nog geen Piratenpartij, en was Poot nog niet actief. de PP is naar mijn weten in NL nooit ergens vertegenwoordigd geweest.

    (in antwoord op Templein)
    • Templein

     Op hun website staat:
     ‘De Piratenpartij is in Nederland in 2006 opgericht als informele
     vereniging, en als politieke partij op 10 maart 2010. Ze kent een platte
     informele organisatie zoals dat bij grassroot organisaties past.’
     Als de AIVD al in 2005 infiltreerde, dan zal het inderdaad niet om de Piratenpartij gaan. Die startte in 2006.
     Er waren in die tijd ook nog andere nieuwelingen. Maar die willen me nog niet te binnen schieten. Ik denk in die richting omdat het een partij zou zijn die uit het buitenland zich ging settelen in Nederland, zo heb ik het begrepen.

     (in antwoord op michiel schweitzer)
 2. Templein

  Het zal wel om Dirk Poot gaan van de Piratenpartij. Die partij haalde de Tweede Kamer niet bij de laatste verkiezingen. Het is een buitenlandse partij in 60 landen. Voor het eerst vestigde ze in Nederland.

  Duijvendak was actievoerder in de jaren tachtig. Dat gedrag is bekritiseerd toen zijn boek uitkwam over die tijd. Verder heeft hij zeer onbesproken gedrag. Dat zou geldverspilling zijn als de AIVD zijn leven zou nagaan. Na Duijvendak’s boek en aftreden bij GroenLinks brak er in de media een leerzame discussie los over de vraag wanneer en wat toelaatbaar is, of niet, bij burgerlijke ongehoorzaamheid.

Reacties niet toegestaan