Petraeus: Geen exit-strategie Afghanistan

Generaal David Petraeus, de opperbevelhebber van het US Central Command en de architect van de succesvolle 'surge'-strategie in Irak, waarschuwt de Amerikaanse bevolking dat de Amerikaanse missie in Afghanistan nog lang gaat duren en dat een einddatum niet in zicht is.
In een interview met het Amerikaanse magazine Foreign Policy vergelijkt Petraeus de missies in Irak en Afghanistan. Hij ziet vooral verschillen. "In Afghanistan is de centrale overheid veel minder sterk, tref je meer laaggeletterdheid, corruptie en werkloosheid aan en is het gebrek aan basisvoorzieningen groter."
Ondanks die moeilijkheden spreekt Petraeus zelfverzekerd over zijn nieuwe strategie. "We moeten er alles aan doen om de bevolking meer veiligheid te bieden en hun vertrouwen te winnen. Daarnaast moeten we gematigde groepen losweken uit de greep van de Taliban."
Gemakkelijk zal dat niet zijn. De uitdaging waar de Amerikanen in Afghanistan voor staan, is volgens Petraeus immens. "Al in 2005 zei ik tegen toenmalig minister Rumsfeld dat Afghanistan een lange variant van de lange oorlog is. Een exit-strategie is dan ook nog totaal niet aan de orde."

Bron(nen):   Foreign Policy