Republikeinen ruziën over homorechter

Binnen de Republikeinse partij is een meningsverschil ontstaan over de vraag welke kandidaat-opperrechters de partij kan steunen. President Obama benoemt mogelijk een rechter die voor abortus is én openlijk homoseksueel. Dat is veel Republikeinen een brug te ver, maar senator Jeff Sessions vindt het prima.
Tegenover de conservatieve tv-zender FOX News verklaarde Sessions gisteren dat hij het geen probleem vond dat de nieuwe opperrechter anders over abortus denkt dan hij. Wel gaf de senator aan dat hij het belangrijk vindt dat de nieuwe rechter van mening is dat abortus een zaak is van de individuele staten.
Naast de abortuskwestie blijkt dat een aantal kandidaat-rechters, die allemaal vrouw zijn in verband met het man-vrouwevenwicht in het Hooggerechtshof, openlijk homoseksueel zijn. Maar zelfs dat vond Sessions niet onoverkomelijk. "Iemands seksuele geaardheid zegt niet automatisch iets over zijn capaciteiten."
Toch gaat de homokwestie veel andere Republikeinen te ver. Zo stelt senator John Thune dat de eerste presidentiële keus voor een opperrechter een belangrijke is en dat Obama niet onnodig verdeeldheid moet zaaien.

Bron(nen):   The Huffington Post